O Twin City rozhodne račiansky stavebný úrad

12.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Skutočne nečakané riešenie si vybral štátny orgán, krajský stavebný úrad (KSÚ), na určenie kompetencií nad stavbami v centre mesta. Zveril ich do rúk maličkému stavebnému úradu z periférie, z Rače.

Ide o stavebné konania v súvislosti s výstavbou Twin City, ktorá zasahuje do katastrálnych území dvoch samospráv - staromestskej a ružinovskej. Je známe, že ich názory na niektoré riešenia sa diametrálne rozlišovali, svoje požiadavky na definitívne začlenenie stavby do prostredia mal aj magistrát. Čakalo sa, že staviteľ Twin City, spoločnosť HB Reavis, požiada, aby rozhodovanie zverili Ružinovu. 

Prekvapenie prejavila aj ružinovská samospráva, ktorej hovorca Maroš Smolec nám tlmočil názor starostu Ružinova Slavomíra Drozda (SMER-SD): „Pán starosta pokladá toto riešenie za neštandardné preto, lebo sa nazdáva, že o veciach v mestskej časti by mali rozhodovať ľudia, ktorí sú s problematikou lokality zžití, dôverne ju poznajú, teda úrady Starého Mesta alebo Ružinova.“

Hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová nám tlmočila stanovisko druhého zainteresovaného: „Oznámenie krajského stavebného úradu berie mestská časť na vedomie. V najbližších dňoch upozorní určený stavebný úrad v Rači na prebiehajúce územné konanie o stavebnej uzávere v tejto lokalite. Bude ho tiež informovať o tom, že mestská časť Staré Mesto obstarala v tomto území územný plán zóny, ktorého potrebu pre túto lokalitu v záväznej časti deklaroval aj územný plán hlavného mesta.“

Stanovisko krajského stavebného úradu tlmočila Daniela Dolinayová, pričom dôvodila zákonom, ktorý takéto riešenie umožňuje. Zaujímali nás motívy a tu D. Dolinayová odpovedala, vraj KSÚ je presvedčený, že takto sa zabezpečí objektívne rozhodovanie. Na našu námietku, že račiansky stavebný úrad nemusí mať dostatok skúseností, odvetila: „My máme s profesionalitou pracovníkov račianskeho stavebného úradu pozitívne skúsenosti.“ Pre pozitívne skúsenosti, dôvodila D. Dolinayová, zveril krajský stavebný úrad Rači právomoci rozhodovania aj pokiaľ ide o jednu z najväčších stavieb v strednej Európe - budovanie Lamačskej brány.

Rača je pozitívna aj ďalšou okolnosťou. Jej starosta Ján Zvonár nie je len radovým členom Ficovej strany, ale aj členom poslaneckého klubu za túto stranu v Národnej rade Slovenskej republiky.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?