Nákupné stredisko Helios nahradí nový dom

12.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nákupné stredisko HELIOS na Herlianskej ulici uprostred sídliska Štrkovec má nahradiť rovnomenný polyfunkčný dom, v ktorého trojpodlažnom parteri budú opäť obchody a nad nimi sú navrhnuté obytné podlažia.

Ako nás informovali autori architektonického návrhu, ktorými sú architekti Gabriel Drobniak a Matúš Ivanič, polyfunkčný dom HELIOS má byť vybudovaný na pôdoryse existujúceho nákupného strediska.

Územie Ružinova sa v súčasnosti postupne zahusťuje, v tomto zmysle je navrhovaný objekt HELIOS intenzifikáciou existujúcej urbánnej štruktúry. Pôvodný, existujúci areál nákupného strediska HELIOS - jednopodlažný objekt s obchodnými prevádzkami spolu so susedným trhoviskom je dlhodobo súčasťou tohto mestského priestoru.

Nový polyfunkčný objekt v susedstve trhoviska bude zástavbou zaberať takmer celý disponibilný pozemok, pričom dva až tri metre široký pás od hranice po celom jeho obvode bude vynechaný pre chodníky a možnosť vykonzolovania vo vyšších podlažiach. Podzemie bude zastavané v troch podlažiach hromadnými garážami s kapacitou 234 áut, v parteri na troch nadzemných podlažiach sa ráta s nákupnou galériou a kancelárskymi priestormi. Nad nimi budú umiestnené dve krídla päťpodlažných bytoviek s celkovým počtom 70 bytov.

Dopravné napojenie bude riešené z Herlianskej ulice, budú ho tvoriť dva vjazdy – do podzemných garáží a zásobovací vstup pre supermarket. Vstupy do administratívnej časti budú oddelené od vstupov do bytových domov. Prízemie s obchodmi a službami bude otvorené do všetkých štyroch strán, umiestnenie nákupnej galérie v átriu s presklenou strechou bude akcentované hlavným vstupom do obchodného centra, otočeným do priľahlého parku.

Projekt bol predložený na ministerstvo životného prostredia podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Termín začatia a ukončenia výstavby zatiaľ nie je známy.

(juh)
VIZUALIZÁCIE - AK G&D

Páčil sa vám článok?