Výstavba by bola pozitívna pre životné prostredie

28.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Plánovaná výstavba polyfunkčného centra Klingerka na mieste areálu Gumon a priľahlého priestoru medzi Plátenníckou a Súkenníckou ulicou by mohla mať pozitívny vplyv na životné prostredie v tejto lokalite.

Projekt, o ktorom sme informovali v šiestom tohtoročnom vydaní Bratislavských novín, ráta s rozsiahlou výstavbou. V jeho rámci by na mieste výrobného areálu Gumon a na východ od neho mal vyrásť štvorhviezdičkový hotel s kongresovým centrom, stovky bytov, na ploche 44-tisíc štvorcových metrov by mali byť obchody a služby a pre administratívne priestory by malo byť vyhradených 44-tisíc štvorcových metrov plochy. Ráta sa tiež s vytvorením 3333 garážových parkovacích miest a s vyše stovkou parkovacích státí na povrchu.

Ide o niekoľkomiliardový projekt, v rámci ktorého spoja sily traja investori - spoločnosti KORUNA Invest, a.s., INTERNATIONALE, s.r.o., a Hotel Tatra, a.s. Projekt má významný ekologický aspekt - popri zmene využitia územia z výrobnej na polyfunkčnú, ku ktorej dochádza v celej západnej časti Ružinova a vo východnej časti Starého Mesta, by mal prispieť aj k zlepšeniu stavu životného prostredia. Samotný závod Gumon je hneď štvornásobným zdrojom znečistenia ovzdušia.

Dva z týchto zdrojov sú veľké (výroba doskových izolantov, výroba vinutých izolantov) a dva stredné (dve kotolne). Nezanedbateľné je aj znečistenie podzemných vôd a zeminy - územie, ktorého sa projekt týka, sa nachádza v oblasti vplyvu bývalej rafinérie Apollo, ktorá bola zničená na konci druhej svetovej vojny, pričom došlo k rozsiahlemu znečisteniu podzemných vôd a pôdy ropnými látkami. Činnosť bývalého závodu Chemika zasa spôsobila znečistenie pôdy chlórovanými uhľovodíkmi. K tejto ekologickej záťaži prispela aj prevádzka samotného závodu Gumon.

Okrem stavebnej sute z asanovaných objektov bude nutné odviezť a uložiť na skládke odpadov aj asi 400-tisíc kubických metrov zväčša kontaminovanej zeminy. Ako nám povedal predseda predstavenstva spoločnosti KORUNA Invest, a.s., Gustáv Laca, likvidácia zamorenia nie je možná bez asanácie budov Gumonu, pretože najvyššie koncentrácie znečistenia sa nachádzajú práve pod budovami a v ich útrobách. Ich zachovanie, ktoré požadujú ochranári, je problematické aj preto, lebo na priľahlom území pripravujú iní investori ďalšie investície.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - A.PRO, s.r.o.

Páčil sa vám článok?