Čudné stavebné konanie v Rusovciach

27.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ako občan Rusoviec pozorne sledujem dianie okolo seba. Nedá mi nepozastaviť sa nad aroganciou stavebníkov a bezmocnosť úradov. Pozorne sledujem špinavé cesty od stavebných áut, o ktorých sa už písalo, ako aj stavebný ruch vo svojom okolí.

Približne v novembri minulého roku sa za Rusovcami v smere na Čunovo začala výstavba inžinierskych sietí pre 29 rodinných domov. Pretože neďaleko bývam a stavia sa tam aj cez víkendy, chodím pravidelne okolo a zaujímam sa o túto stavbu. Hneď na začiatku som márne hľadal zo zákona povinné označenie stavby s menom investora, zhotoviteľa a číslom stavebného povolenia.

Neskôr som sa zastavil za robotníkmi a stavbyvedúcim s otázkou, čo stavajú a na základe čoho. Odpoveď bola poloarogantná, že nič ma do toho a nemajú sa mi čo spovedať. Upozornil som ich, že by som ich neotravoval, keby mali riadne označenú stavbu podľa zákona. Upozornil som telefonicky Miestny úrad Rusovce a stavebný úrad. Na moje prekvapenie mi nikto nevedel povedať, kedy bolo vydané stavebné povolenie pre danú stavbu.

Niekedy v januári 2008 investor označil stavbu s číslom stavebného povolenia z roku 2008. Zasa som sa pýtal, ako je to možné, keď to už skoro bolo postavené koncom roka 2007, čo vidia všetci, ktorí chodia denne okolo. Doteraz nemajú podľa vyjadrenia vydané ďalšie potrebné stavebné povolenia na komunikácie, plyn, elektriku. To stavebné povolenie vydané v roku 2008, dávno po postavení, je len na vodu a kanalizáciu.

Stavebník arogantne stavia ďalej bez povolení a všetci sa len prizerajú, vrátane úradov. Denne čítam o nepovolených búraniach, nepovolených stavbách. Kam to celé speje? Naozaj už nikto nemusí riadne dodržiavať pravidlá a zákony? Myslím si, že zastaviť konanie takýchto „arogantných zlatokopov” sa dá len tlakom verejnosti na stavebníkov, ako aj úradníkov a upozorňovaním verejnosti na tieto udalosti.

Budem rád, ak o tejto kauze zistíte viac, lebo ja ako obyčajný občan urobiť viac neviem. A budete informovať verejnosť, ako to celé pokračuje a čo robia úradníci, preboha, či oni nemajú oči a uši? Má vôbec niekto snahu o nastolenie poriadku so stavebníkmi, ktorí stavajú načierno. A pokojne už ponúkajú na nete svoje načierno postavene stavby.

Roman Polák, Rusovce
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?