Za nepovolené zbúranie komína bude asi pokuta

11.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Za nepovolené zbúranie vysokého komína bývalej bratislavskej Káblovky bude začaté správne konanie. Potvrdila to hovorkyňa staromestského miestneho úradu Alena Kopřivová.

"Jeho termín vytýči náš stavebný úrad a firma HB Reavis sa zrejme nevyhne pokute," uviedla A. Kopřivová. Investor HB Reavis už podľa povolenia zlikvidoval viaceré objekty v tomto rozsiahlom areáli. Samostatne požiadal Staré Mesto o búracie povolenie na kotolňu, výrobnú halu a vysoký komín. Povolenie mu nebolo vydané a napriek tomu je už komín zlikvidovaný.

Podľa predsedníčky Mestského výboru Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Kataríny Šimončičovej je takéto správanie sa firmy HB Reavis arogantné a protiprávne. Vraj ona má informácie, že táto firma postupne likviduje aj Feiglerovu kotolňu na rohu ulíc Dostojevského rad a Mlynské nivy. Pritom ide o stavbu, ktorú Pamiatkový úrad navrhol ministerstvu kultúry, podobne ako vysoký komín, na zápis do zoznamu pamiatok.

Proti búraniu uvedených objektov aktívne vystupujú aj staromestskí poslanci Soňa Párnická a Ivan Bútora. Navrhujú ponechať tieto industriálne stavby a pre budúcnosť využiť ich v pripravovanom Územnom pláne zóny (ÚPZ) Chalupkova. "Tieto objekty sú posledné, čo zostalo z veľkej Káblovky a Pamiatkovým úradom sú odborne zhodnotené, aby boli zachované," zdôvodnil Bútora.

Podľa Šimončičovej chce HB Reavis vyrúbať asi 60 stromov v areáli, kde chce stavať objekty. "Nebudem s tým súhlasiť, pretože firma nemá stavebné povolenie a nie je ani hotový ÚPZ," dodala Šimončičová.

(tasr)

Páčil sa vám článok?