Projekt Dúbravského centra je dočasne zastavený

30.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Projekt tzv. Dúbravského centra, v rámci ktorého malo v okolí domu kultúry a predajne Lidl na Saratovskej ulici vzniknúť veľké polyfunkčné centrum, je dočasne pozastavený. Dôvodom je prijatie nového územného plánu.

Podľa starostu Dúbravky Jána Sandtnera starý územný plán tu povoľoval výstavbu výškových budov. Priznal, že v pôvodnom zámere výstavby išlo naozaj aj o 31-poschodové budovy, s čím podľa vlastných slov nesúhlasil. Investorom podľa starostu v čase prijímania nového územného plánu chýbalo záväzné stanovisko hlavného mesta a nepožiadali ani o vydanie územného rozhodnutia. V súčasnosti je potrebné vypracovať územný plán zóny, ktorý musí zohľadniť aj výškové možnosti výstavby, aj hustotu zástavby. V prípade, že sa tak stane, miestny úrad nebude podľa neho brániť výstavbe.

Polyfunkčné objekty by v budúcnosti mohli podľa neho okrem predajných priestorov a bytov prichýliť aj množstvo inštitúcií vrátane miestneho úradu, prokuratúry a súdu. Vznikli by aj nové miesta na parkovanie nielen na zemi, ale aj pod ňou.

Starosta Dúbravky predpokladá, že maximálna výška budov v Dúbravskom centre by mohla dosiahnuť 17 podlaží. Otázny je podľa neho v tejto súvislosti osud domu kultúry, ktorý by sa mohol zrenovovať, prípadne postaviť nový, modernejší. Dúbravský úrad by chcel, aby bolo nové centrum mestskej časti architektonicky kompatibilné a aby sa obidvaja veľkí investori, ktorí tu plánujú stavať, v tomto zmysle aj dohodli.

Dúbravka podľa slov Jána Sandtnera potrebuje výstavbu najmä preto, aby sa zvýšil príjem financií do obecnej pokladne. Zväčšil by sa tým aj podiel z prerozdeľovania daní z nehnuteľností, v čom je podľa neho mestská časť pozadu za ostatnými časťami mesta. V žiadnom prípade však nechce, aby sa stavalo na úkor miestnych obyvateľov a aby sa stavali nevkusné objekty. Starostovi ide podľa jeho slov o vytvorenie takého zázemia služieb a obchodu v Dúbravke, ktoré by občanom umožnilo míňať peniaze tam, kde bývajú a nemuseli ich nechávať v susedných alebo v iných mestských častiach.

Pôvodný zámer investora ráta s vybudovaním centra pre bývanie, služby, obchody, stravovanie, relax, ale aj možnosti kultúrneho a športového vyžitia. V projekte (ktorý BN priniesli v čísle 32/2007) figuruje trojpodlažná spoločná podnož, z ktorej majú vystupovať viacpodlažné bytové objekty. Najvýraznejšou výškovou dominantou mala byť 24-podlažná veža hranatého a zároveň zaobleného tvaru, navrhnutá na juhozápadnom nároží areálu. Zo strany Trhovej ulice sú navrhnuté tri osempodlažné terasovité bytové domy.

(rob)
Páčil sa vám článok?