Na severozápade Dúbravky vyrastie obytný súbor

30.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na severozápade Dúbravky, v lokalite Dúbravčice, sa pripravuje výstavba nového polyfunkčného súboru, ktorý bude pozostávať dovedna zo 14 objektov vrátane nákupného centra.

Územie, na ktorom má vyrásť prevažne obytný súbor budov, nadväzuje na sídlisko Podvornice a konečnú mestskej hromadnej dopravy na Saratovskej ulici. Je ohraničené Saratovskou a Agátovou ulicou, v jeho susedstve sú internáty stredného odborného učilišťa strojárskeho a areál Mestskej polície a Hasičského a záchranného zboru. Pozemok je v súčasnosti nezastavaný, na jeho časti sú navážky zeminy a stavebného odpadu.

Nový polyfunkčný súbor bude pozostávať z jedenástich budov so 6 až 8 nadzemnými podlažiami, dve výškové dominanty s 18 a 12 nadzemnými podlažiami, ako aj obchodné centrum s tromi nadzemnými podlažiami. Ráta sa aj s piatimi garážami s 1017 parkovacími miestami, ktoré by mali mať jedno až tri podzemné podlažia, ďalších 232 parkovacích státí je navrhnutých vo vnútroblokoch pri jednotlivých budovách a pred obchodným centrom.

Na prvom a druhom nadzemnom podlaží jednotlivých objektov sa ráta s umiestnením obchodov, prevádzok služieb, reštaurácií, administratívy, ako aj priestorov pre školské, kultúrne a športové účely. Ráta sa aj s knižnicou, požičovňou kníh a kultúrno-spoločenskými miestnosťami. V jednom z navrhovaných objektov by mala byť materská škola. Projekt je navrhnutý v dvoch variantoch, ktoré sa odlišujú navrhovaným počtom bytov a plochou pre administratívu, resp. občiansku vybavenosť.

Dopravné napojenie nového mini sídliska je riešené na troch miestach, ráta sa s vybudovaním prepojenia Saratovskej a Agátovej ulice, jeden z objektov bude mať samostatný vjazd z Agátovej ulice. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že projekt ráta s veľkým podielom zelene - sadovnícke úpravy sa majú vykonať na vyše 18 500 štvorcových metroch plochy, čo je viac ako tretina z celkovej výmery pozemku. Časť zelene má byť na strešných konštrukciách, medzi domami sa ráta s alejami z viacradových stromoradí. Chýbať by nemala drobná architektúra, lavičky, vodné plochy a fontány.

Začatie výstavby polyfunkčného súboru Dúbravčice - východ sa predpokladá v júni 2008, s jej ukončením sa ráta o tri roky neskôr.

(juh)
VIZUALIZUÁCIA – APROX
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie