Petržalské korzo dokončia v tomto roku

16.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ešte v tomto roku by mali byť ukončené práce na výstavbe Petržalského korza. Ide o trasu pre chodcov a cyklistov, ktorá bude viesť od petržalskej železničnej stanice k Dunaju, kde sa bude napájať na Nový most.

Cieľom projektu je vybudovať komunikáciu, po ktorej bude možné pešo či na bicykli prejsť od železničnej stanice bez zbytočných prekážok, prechodov či križovatiek cez Nový most až priamo do centra na Hviezdoslavovo námestie. Budú tu upravené chodníky, cyklotrasy, zeleň, na Nobelovom a Daliborovom námestí vyrastú oddychové zóny. Trasa bude lemovaná umeleckými artefaktmi (plastikami), ktoré budú vyjadrovať napríklad územnú spojitosť Slovenska, Rakúska a Maďarska.

Vybudovanie korza si vyžiada približne sto miliónov korún, pričom tri štvrtiny tejto sumy pokryje petržalská samospráva prostriedkami z fondov Európskej únie. Projekt rozdelili do štyroch etáp. Prvou z nich je podchod pod železničnou stanicou, ktorý ju spojí s Panónskou cestou.

Otvorením podchodu sa cestujúci dostanú na petržalskú stanicu nielen od Matadorky, ale aj od daňového úradu a na dopravu k vlakovému spojeniu budú môcť využiť niekoľko ďalších autobusových liniek. Na ňu nadväzuje druhý úsek - od železničnej stanice po Nobelovo námestie, ďalej tretí úsek - lávka cez Einsteinovu ulicu a napokon štvrtý úsek - napojenie tejto lávky na Nový most.

V súčasnosti sa pracuje na prvých dvoch etapách, do konca septembra by okrem podchodu mali odovzdať do používania aj lávku ponad Einsteinovu ulicu. Tá by mala byť vybudovaná ako prvá z celkove piatich lávok, ktoré majú umožniť chodcom a cyklistom v Petržalke bezpečný prechod ponad budovaný diaľničný úsek Viedenská cesta - Prístavný most. Práce financované mestskou časťou na korze by mali dokončiť do konca tohto roka, potom vytvoria možnosti pre súkromných investorov na jeho dobudovanie.

(lau)
Páčil sa vám článok?