Začala sa výstavba nového úseku diaľnice

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Symbolickým poklepom na základný kameň v pondelok 2. júna sa začala výstavba ďalšieho úseku diaľnice D2 Lamačská cesta - Staré grunty, ktorý významne odľahčí dopravu v centre a na severnom okraji mesta.

Novú diaľnicu vrátane unikátneho tunela Sitina postaví za vyše 3,5 miliardy korún medzinárodné konzorcium firiem TAISEI Corporation a Skanska DS. Stavba bude dokončená v máji 2007. Investorom je Slovenská správa ciest, 82 percent nákladov je krytých pôžičkou z japonskej banky JBIC (takmer 7,7 miliardy jenov), 18 percent (630 miliónov korún) zo štátneho rozpočtu.

Stavebný úsek diaľnice D2 Bratislava, Lamačská cesta - Staré grunty vyplní posledný chýbajúci úsek na ťahu diaľnice D2 z  Českej republiky cez Bratislavu do Maďarskej republiky. Doteraz bol tento chýbajúci úsek diaľnice nahradzovaný Lamačskou cestou a Mlynskou dolinou, ktoré sú jedny z  najväčšmi dopravne zaťažených komunikácií mesta.

Súčasne s  výstavbou chýbajúceho úseku diaľnice dôjde k  prestavbe dopravnej štruktúry v  tejto časti mesta. V lokalite Lamač bude prepojenie diaľnice D2 a uzla Lamačská - Harmincova vo všetkých smeroch okrem smeru Dúbravka-Brno a spať. Po uvedení do prevádzky dôjde k oddeleniu tranzitnej a mestskej dopravy. To všetko bude mať vplyv na zlepšenie viacerých parametrov životného prostredia.

Nový diaľničný úsek bude dlhý 3300 metrov a jeho súčasťou budú tri mimoúrovňové križovatky. Dominantným objektom stavby je tunel Sitina, ktorý bude dlhý 1428 metrov. Budú ho tvoriť dve samostatné tunelové rúry, každá s  dvoma jazdnými pruhmi. Bude vybavený modernou technológiou, ktorá bude riadiť celý chod tunela: vetranie, osvetlenie, dopravu a v  prípade kolíznych a nehodových situácií aj jeho uzavretie. Riadenie bude automatické aj manuálne z centrálneho a podružných dispečingov.

Okrem toho bude tunel vybavený na havarijné situácie  (výklenky SOS, požiarny vodovod, únikové chodby). Tunel bude budovaný novou rakúskou tunelovacou metódou. Na ochranu okolitých objektov a obyvateľov pred účinkami trhacích prác sa bude ako základná súčasť prác vykonávať seizmický monitoring. Stavba obsahuje 10 mostných objektov (dva mosty na diaľnici D2, tri mosty na Harmicovej, jeden na Lamačskej, most cez trať ŽSR na Saratovskej, jedno podcestie a dva mosty cez účelové komunikácie).

Pretože diaľnica D2 bude prechádzať cez súčasný vstup do ZOO,  je súčasťou stavby aj nový vchod do ZOO od ulice Staré grunty.

(juh)
Páčil sa vám článok?