Projekt si žiada úzku spoluprácu odborníkov

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Realizácia takej dôležitej urbanisticko-architektonickej a výtvarno-estetickej úlohy, akou je projekt revitalizácie Námestia SNP v Bratislave si vyžaduje úzku spoluprácu mnohých vysokokvalifikovaných odborníkov.

Ich cieľom je predovšetkým zabezpečiť kultúrno-hygienickú a funkčno-prevádzkovú kvalitu Námestia SNP a zladiť ju s bezprostredným kompozičným okolím.

 

Keďže presné návody na rekonštrukciu takéhoto prostredia neexistujú, odborníci sa opierajú o vlastnú tvorivú invenciu podloženú vedeckými poznatkami a špecifikami konkrétneho miesta. Námestie SNP, vzhľadom na svoju históriu a novšiu špecifickosť, je ťažko definovateľný priestor, ktorý nebude ľahké vyjadriť primeranými výrazovými prostriedkami, zodpovedajúcimi nárokom 21. storočia.

Pri rekonštrukcii námestia by sa preto malo prihliadať na tvorivé východiská, ktoré uspokojujú fyzické, materiálové, duchovné i psychické potreby (vytvorenie bezhlučného, útulného, výtvarne príťažlivého prostredia s primeranou štruktúrou služieb), prepájajú esteticky pôsobivé prostredie s účelnosťou, prevádzkou a technickými vymoženosťami na svetovej úrovni, integrujú prvky prírodného prostredia a primerane zvýrazňujú oddychové zóny oproti frekventovaným peším trasám.

Budúce riešenie námestia by nemalo zabúdať na vhodnú povrchovú úpravu, organické začlenenie všetkých funkcií a prvkov a dokonalú pohľadovú kvalitu pre vnem priestoru človekom v pohybe a v pokoji. Povrch urbanistického parteru námestia by mal zohľadňovať kritériá bezpečnosti i pohodlia pri chôdzi, prevádzkové a estetické požiadavky ako napr. farebnosť či svetelná technika spĺňajúca funkčné, reklamné a umelecké poslanie s cieľom vytvoriť zážitok z prostredia.

Za prostriedky formujúce priestor námestia považujem hlavne výnimočné urbanistické doplnky, umelecké diela vyjadrujúce funkčnú a významovú podstatu priestoru, prírodné prvky v správnej proporcii k prvkom umelým, výnimočnú dlažbu, vodné plochy, odpočívadlá, sústavu terás, rámp, schodov, to všetko vysokého technického dizajnu. K prevádzke, pohodliu a pokoju na Námestí SNP výrazne prispeje aj správne riešenie dopravných problémov s dôrazom na potrebu vytvorenia nových parkovacích miest; a vhodné začlenenie nových, moderných funkcií do rekonštruovaného námestia.

Iniciátor projektu robí všetko preto, aby sa tak náročné urbanisticko-architektonické dielo podarilo úspešne zrealizovať. Ideálne by bolo, keby toto úsilie podporili aj všetci obyvatelia mesta Bratislavy. Môže im na to poslúžiť aj novootvorené Infocentrum projektu v Starej tržnici na 1. poschodí, Námestie SNP 25 v Bratislave. (Tel./fax: 5926 4216, prípadne e-mail: info-snp@town.sk).

Doc. Ing. arch. Jozef Brath, PhD., Fakulta architektúry STU v Bratislave

Páčil sa vám článok?