Poštová ulica po rekonštrukcii zmení tvár

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po úspešnom projekte oživenia bratislavského korza sa mestská časť Staré Mesto rozhodla zatraktívniť ďalšiu časť centra mesta. Už koncom leta sa v novej kráse zaskvie Poštová ulica spájajúca Námestie SNP s prezidentským palácom na Hodžovom námestí.

Poštová ulica je v súčasnosti frekventovaným, ale značne zanedbaným komunikačným ťahom, ktorý slúži chodcom na spojenie s jadrom mesta. V jeho južnej časti od Námestia SNP po Obchodnú ulicu má kvalitnú urbanistickú štruktúru, no slabú povrchovú úpravu. Severná časť, ktorú z jednej strany ohraničuje hotel Forum, je v oveľa horšom stave, keďže na druhej strane akákoľvek urbanistická štruktúra chýba a nahrádza ju neudržiavaný parčík.

Obe časti ulice spája hodnotná aleja vzrastlých stromov. Dominantným prvkom projektu novej úpravy Poštovej ulice, ktorého autorom je architektonický ateliér Bogár Králik Urban, by mal byť symbolický koberec z červenej dlažby prinášajúci do tohto územia pocit slávnosti a výzvy na vstup. Dvesto metrov dlhý koberec bude v priestore pred vyústením z podchodu na Hodžovom námestí preložený cez sivý štvorcový koberec v tvare poštovej známky.

Novovzniknuté námestie v tejto časti doplní fontána, ktorá má byť akýmsi symbolom dneška i budúcnosti. Jej dno bude posiate internetovými adresami osôb a subjektov zúčastnených na rekonštrukcii Poštovej ulice. Ďalším z prvkov, ktoré ulicu oživia bude bronzová socha poštára v ľudskej mierke, ktorá má ambíciu stať sa „čumilom“ Poštovej ulice.

Po celej dĺžke vydláždeného koberca bude na strane od hotela Forum umiestnených päťdesiatšesť zemných lámp v tvare poštových pečiatok, ktoré budú spájať Bratislavu s hlavnými mestami niektorých krajín (Viedeň, Budapešť, Praha, Washington, Varšava...) v rôznom čase. Nová pešia zóna bude doplnená novým mobiliárom z ponuky firmy JCDecaux. Na protiľahlej strane od hotela Forum osadia nové lampy, lavičky a smetné koše od špičkových svetových dizajnérov (Starck a Willmotte).

S rekonštrukciou Poštovej ulice sa pravdepodobne začne začiatkom júla a realizovať sa bude na etapy. Novú dlažbu postupne položia v blízkosti podchodu, v úseku od podchodu po Obchodnú, v tretej etape medzi Obchodnou a Námestím SNP a nakoniec sa vydláždi časť Obchodnej ulice v priestore električkových koľají.

(mil)

Zrekonštruovanou Poštovou ulicou sa bude až k podchodu na Hodžovom námestí vinúť červený koberec.
FOTO – bku

Páčil sa vám článok?