Podobné projekty v zahraničí

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jednou z ambícií projektu Revitalizácia Námestia SNP v Bratislave je vytvoriť z centrálneho námestia hlavného mesta Slovenska skutočné „mesto v meste“, ako to úspešne dokázali pri realizácii podobných projektov v zahraničí.

Do atraktívnych projektov podzemného urbanizmu sa pustili viaceré krajiny a dnes už by si nikto nevedel predstaviť napríklad Paríž bez Le Forum des Halles alebo Moskvu bez komplexu Ochotnyj rjad.

Le Forum des Halles je podzemný, komerčne veľmi úspešný komplex, ktorý sa nachádza v pešej zóne v centre Paríža. Svojím stavebným riešením predstavuje toto obchodné centrum dominantu daného miesta aj napriek tomu, že jeho prevažná časť sa nachádza v podzemných priestoroch. Z povrchu pôsobí dojmom „presklenej jamy“, umiestnenej vo vhodnom prostredí, ktoré umožňuje, najmä v teplom počasí, príjemný relax po ceste z alebo do práce, ako aj po uskutočnených nákupoch alebo návšteve kultúrnych či športových zariadení.

Prevažnú časť Le Forum des Halles tvoria maloobchodné predajne (v celom komplexe je ich viac ako 180). Ďalej sa v štyroch podzemných podlažiach nachádza niekoľko kaviarní a zariadení rýchleho občerstvenia, ktoré sú umiestnené tak, že ich možno nájsť všade tam, kde sa návštevník rozhoduje o ďalšom smere svojho pohybu. Z kultúrnych zariadení má návštevník možnosť navštíviť jednu z 32 kinosál UGC Ciné Cité, animačné centrum, zo športových zariadení je to športová hala, plaváreň či biliardová sála. Nachádza sa tu aj podzemné parkovisko, ktoré nemôže v centrách takéhoto typu chýbať. Le Forum des Halles je najrentabilnejšou obchodnou plochou v celom Francúzsku.

Ďalším, nepochybne zaujímavým, príkladom je podzemný komplex Ochotnyj rjad v Moskve. Manéžne námestie leží v samotnom centre Moskvy, v blízkosti Kremeľského múra a Červeného námestia, a je tradičným miestom obchodov a trhov už od konca 15. storočia. Komplex Ochotnyj rjad sa nachádza pod týmto námestím a disponuje celkovou rozlohou približne 70 tisíc m2 v štyroch podzemných podlažiach a širokou ponukou obchodných, bankových, reštauračných a oddychových služieb. Miesto, ktoré bolo v nedávnej minulosti preplnené dopravou a zahalené prachom a exhalátmi, sa zmenilo na jedno z najobľúbenejších miest turistov i domácich Moskovčanov.

Podobných príkladov z európskych metropol je veľa - Zürich, Hannover, Mníchov a ďalšie. Revitalizáciou Námestia SNP sa aj Bratislava stane mestom, ktoré svojim návštevníkom ponúkne nákup v desiatkach predajní, nové možnosti oddychu a kultúry. Nebudú pritom ohrozovaní mestskou dopravou, budú sa môcť cítiť bezpečne a príjemne, bez zatiaľ všadeprítomných problémov s parkovaním.

Páčil sa vám článok?