Bude pred Prezidentským palácom opäť námestie?

14.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Hodžovo námestie je jedným z hlavných uzlových priestorov Bratislavy na území historického jadra Starého Mesta, v pamiatkovej zóne centrálnej mestskej časti.

Po roku 1945 bolo námestie kvôli riešeniu dopravy rozšírené vybúraním južných blokov jeho pôvodnej zástavby. Tým stratilo svoju prirodzenú mierku a začalo byť vnímané viac ako rušná dopravná križovatka a prestupné miesto liniek MHD a nie ako námestie s reprezentačnou a spoločenskou funkciou.

Prirodzenou dominantou námestia zostal Grassalkovichov palác, ktorý po poslednej rekonštrukcii plní funkciu sídla prezidenta. Predné nádvorie paláca, ktoré je vysunuté do námestia, má reprezentačnú funkciu, s ňou však nekorešponduje riešenie verejného priestoru ako námestia pred Prezidentským palácom.

Myšlienka dotvoriť pred palácom námestie inšpirovala spoločnosť IPR Ltd. na vypísanie verejnej neanonymnej súťaže na vypracovanie urbanisticko-architektonického riešenia výstavby polyfunkčného objektu v tejto lokalite. Je chvályhodné, že v dnešnej situácii, keď chýbajú finančné prostriedky sa našla súkromná spoločnosť, ktorá z vlastnej iniciatívy po dohode s magistrátom a mestskou časťou Staré Mesto takúto súťaž vypísala.

Cieľom súťaže bolo získať variantné ideové návrhy na realizáciu polyfunkčného objektu a urbanisticko-architektonické návrhy na riešenie námestia pred Prezidentským palácom, vrátane expertízneho posúdenia súčasného a navrhovaného stavu.

Porota pri všetkých návrhoch preferovala priestorové prepojenie Panenskej ulice s Hodžovým námestím. Podľa názoru jej členov nemal byť nový objekt len demonštráciou najmodernejších stavebno-konštrukčných technológií, ale „mestským, identickým domom“. Dôraz kládli aj na riešenie parteru s vytvorením pešieho koridoru a napojením na výstup z podchodu.

Spomedzi 34 prihlásených súťažných návrhov odborná porota udelila tri ceny a tri odmeny súťažným návrhom, niektoré podrobnejšie predstavujeme na tejto strane.

(brn)

1. cena - Eduard Šutek, Andrej Šutek, Vladimír Hoc, Richard Takáč
Dôraz konceptu je na jednoznačnom organizovaní priestoru, nasadením výraznej hmoty dostavby západnej fronty námestia, pri nájdení taktného architektonického výrazu v kontexte architektúr námestia Štefánikovej ulice a Palisád a na druhej strane na výraznom umocnení fenoménu Grassalkovichovho paláca, vytvorením jeho hodnoverného dôstojného reprezentačného predpolia.

2. cena - Peter Jančo, Eva Jančová, Monika Štekláčová, Zuzana Bďochová
„...preto je mesto miestom námestia a domov, preto je námestie miestom ľudí, ktorí chcú vidieť a byť videní, preto je okno jeho okom, cez ktoré človek vidí priestor i priestor človeka...“

1. odmena - Rastislav Janák, Miroslav Vrana, Marián Zervan, Ján Krížik
Sucho, vlhko, teplo, chlad a ich pričinením voda, vzduch, oheň a zem... Štyri tváre nového polyfunkčného domu, prenikajúce podzemným podchodom, vdychujúce tvar, priestor, pohyb a zážitok vysýchajúcemu historickému územiu pri Suchom mýte, predstavujú možnosti života pre štyri námestia v kóme.

2. odmena - Vladimír Zigo, Marusia Rusinová, Peter Srpoň, Michal Pasiar
Prototypom navrhovaného domu je mestský dom s jeho charakteristickými vlastnosťami: funkčná mnohorakosť, dôstojnosť, poznateľnosť, výraznosť. Nadväzuje na funkcionalistickú tradíciu architektúr sklených palácov a na overenú mestskú urbanistickú typológiu, vychádzajúcu z princípu kontinuálneho vývoja.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie