Vysokým budovám bráni územný plán

10.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zámer investora postaviť neďaleko dúbravského kultúrneho domu 24-poschodovú budovu, ktorá má byť súčasťou polyfunkčného komplexu, zrejme nezodpovedá limitom nového územného plánu.

Nový územný plán, ktorý platí od 1. septembra, stanovuje, že na území medzi Saratovskou a Trhovou ulicou je možná výstavba budov do výšky maximálne siedmich až ôsmich podlaží. Túto informáciu nám potvrdili aj na Miestnom úrade v Dúbravke s tým, že spoločnosti Interfinance Invest vydala mestská časť súhlasné stanovisko stavať do výšky maximálne 22 podlaží.

Investor však zatiaľ nemá záväzné stanovisko mesta, ktoré je v povoľovacom konaní rozhodujúce. Magistrát nám potvrdil, že zámer sa bude posudzovať podľa aktuálne platného, teda nového územného plánu. Žiadosť na vydanie záväzného stanoviska prišla na mesto 13. augusta 2007. Dúbravka by mala podľa magistrátu na túto lokalitu vypracovať a prijať územný plán zóny. Zámer teraz posudzujú odborníci z hľadiska vplyvov na životné prostredie.

Plánovaná výstavba, o ktorej sme podrobne písali v 32. čísle Bratislavských novín, má vybavením a charakterom pripomínať novomestský Polus City Center.

Podľa Jozefa Supeka z oddelenia rozvoja a investícií miestneho úradu v Dúbravke, miestna samospráva ráta v celej mestskej časti len s tromi výškovými dominantami. Jedna by mala byť práve neďaleko domu kultúry. Tieň vežiaka by podľa neho nemal prekážať obyvateľom neďalekých bytoviek, pretože bude stáť osamotene.

S výstavbou polyfunkčného areálu chce investor začať v budúcom roku, jej ukončenie predpokladá v roku 2010. Najvýraznejšou dominantou je 24-podlažná veža v juhozápadnej časti areálu. Zo strany Trhovej ulice by mali stáť tri osempodlažné terasovité bytové domy.

Dúbravka je jednou z mála mestských častí, ktoré si zachovali zdržanlivosť pri výstavbe mrakodrapov. S väčšou výstavbou sa ráta aj na mieste pošty, ktorá by sa mala koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka presťahovať.

(rob)
Páčil sa vám článok?