Pri dome kultúry má vyrásť polyfunkčné centrum

27.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bývanie, služby, obchody, stravovanie, relax, ale aj možnosti kultúrneho a športového vyžitia - to všetko by malo ponúknuť nové polyfunkčné centrum, ktorého výstavba sa pripravuje v Dúbravke.

Polyfunkčné centrum má stáť na ploche medzi Saratovskou a Trhovou ulicou v blízkosti Domu kultúry Dúbravka, parkoviska pred obchodným centrom Billa a novostavbou obytného domu Rustika. Bude ho tvoriť trojpodlažná spoločná podnož, z ktorej majú vystupovať viacpodlažné objekty plniace funkciu bývania. Najvýraznejšou výškovou dominantou je 24-podlažná veža zaujímavého hranatého a zároveň zaobleného tvaru, navrhnutá na juhozápadnom nároží areálu. Zo strany Trhovej ulice sú navrhnuté tri osempodlažné terasovité bytové domy.

Celým areálom má paralelne so Saratovskou ulicou viesť zastrešená pasáž s galériami, ktorá bude prirodzeným pokračovaním existujúcej terasy pred domom kultúry. Pasáž má slúžiť predovšetkým na nákupy a oddych a má v nej byť umiestnená tržnica a priestory na kultúrne a športové podujatia. O podlažie vyššie sa ráta s otvorenou pasážou, ktorá bude stavebne pripravená na budúce premostenie Saratovskej ulice. Systém pasáží tak vlastne rozdelí celý areál na dve časti - v jednej z nich má byť navrhovaná veža, v druhej spomenutá trojica terasovitých bytoviek.

Pasáž má byť zároveň hlavným komunikačným centrom, kde sú jednotlivé podlažia prepojené pohyblivým chodníkom, eskalátormi, výťahmi a schodiskami. Na treťom nadzemnom podlaží má byť nákupná galéria jednostranná, na štvrtom má byť wellness centrum. Odtiaľ by mal byť aj prístup na zelenú relaxačnú strechu, na ktorej má byť nielen trávnik, ale aj vyššia zeleň.

V obytnej časti je navrhnutých dovedna 202 bytov, z toho 115 v spomenutej veži a 87 v trojici terasovitých bytoviek. Byty majú byť jedno- až päťizbové, v terasovitých bytovkách sa ráta aj s mezonetmi. Stojí za zmienku, že na 24. podlaží výškovej dominanty sa uvažuje s klubovým zariadením pre všetkých obyvateľov areálu.

Parkovanie je navrhnuté v dvojpodlažnej podzemnej garáži s vjazdom a výjazdom v smere na Saratovskú ulicu, pričom je možné aj vnútorné prepojenie s Trhovou ulicou a vybudovanie vjazdu a výjazdu aj z tohto smeru. V garáži by malo byť dovedna 612 parkovacích miest, ďalších deväť by malo byť vonku pri areáli.

Výstavba polyfunkčného areálu, ktorý by sa mal stať novým kultúrno-spoločenským centrom Dúbravky, by sa mala začať v budúcom roku, jej ukončenie sa predpokladá v roku 2010.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Eduard Šutek, Andrej Šutek
Páčil sa vám článok?