Kúpalisko Lamač zmeškalo letnú sezónu

5.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kúpalisko Lamač v tejto sezóne neotvorili kvôli neočakávaným stavebným prácam. Spodný prameň, na ktorý robotníci počas výkopov narazili, si vyžiadal opatrenia na ochranu možného podmývania nových bazénov.

Podľa riaditeľa Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Ľubomíra Kadnára, spodný prameň spôsobil, že bolo nutné kopať hlbšie a urobiť drenáže na odvádzanie vody. Celá stavba sa tým nielen zdržala, ale podľa neho aj predražila minimálne o 1,5 milióna korún. Tým sa podľa neho oneskorila aj výsadba zelene a ďalšie práce, ktoré bolo nevyhnutné dokončiť ešte pred otvorením kúpaliska pre verejnosť.

Ďalším zdržaním stavby bola podľa riaditeľa skutočnosť, že do poslednej chvíle nevedel, čo bude stáť STaRZ rekonštrukcia strojovne chladenia na ligovom zimnom štadióne. Strojovňa je kvôli veľkému množstvu čpavku prísne kontrolovaná štátnymi orgánmi. Problém strojovne považoval Ľ. Kadnár podľa vlastných slov za dôležitejší, ako otvorenie kúpaliska v čase, keď sa ostatné zatvárajú. Pre budúcu sezónu je kúpalisko pripravené a v stredu 5. septembra sa mali napúšťať bazény a robiť ich celková revízia. Zdržanie oproti pôvodnému plánu bolo podľa Ľ. Kadnára iba päť dní. Náklady na rekonštrukciu lamačského kúpaliska sú približne 35 miliónov korún.

Novému areálu bude dominovať trojitý bazén. Vedľa plaveckej „dvadsaťpäťky“ bude odpočinkový bazén s perličkami, vírivkou a ďalšími atrakciami, vedľa neho ešte detský bazén. Všetko podľa európskych hygienických noriem, s prepadovým žľabom, ustavičnou cirkuláciou a čistením vody a s technológiou ukrytou v podzemí. Pribudnú nové šatne a prezliekarne.

O občerstvenie návštevníkov kúpaliska sa zatiaľ postará bufet, kým sa nenájde investor na vybudovanie reštaurácie s celoročnou prevádzkou, s ktorou projekt tiež počíta. Zrekonštruované sú aj trávnaté plochy a všetka zeleň na kúpalisku, súčasťou projektu bolo detské ihrisko a ihrisko na plážový volejbal, nové oplotenie, ako aj kanalizácia.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?