Výstavba Astoria Palace konečne finišuje

25.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba polyfunkčného domu Astoria Palace na Hodžovom námestí finišuje, počas uplynulého víkendu sa rekonštruovali trolejové trate v jeho okolí. Jazdný pruh zabratý stavbou by mal byť uvoľnený do konca augusta.

Informovala nás o tom hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová, podľa ktorej stavebník vedenie mesta ubezpečil, že zabratý jazdný pruh uvoľní. Zastávka mestskej hromadnej dopravy zatiaľ ostane na doterajšom mieste.

Dopravné obmedzenie na Hodžovom námestí trvá už od 17. októbra 2004. Po uvoľnení jazdného pruhu zabratého stavbou by sa mala plynulosť cestnej premávky v tejto lokalite konečne zlepšiť. Dokončenie stavby Astoria Palace, a tým aj uvoľnenie zabratého jazdného pruhu, sa niekoľkokrát odkladalo, pôvodne mala byť stavba dokončená koncom minulého roku, ďalším avizovaným termínom bol jún tohto roka.

Podľa informácií spoločnosti IPR Slovakia, ktorá je investorom výstavby, bola dôvodom prvého sklzu v stavebných prácach poloha podzemných inžinierskych sietí na pozemku, ktorá bola v skutočnosti iná, než udáva technická mapa mesta. Druhý časový sklz si vynútili požiadavky troch budúcich hlavných nájomcov na dispozičné zmeny priestorov v novostavbe.

Budova Astoria Palace by mala byť definitívne dokončená v septembri tohto roka. V rovnakom čase by sa mali skončiť aj práce na rekonštrukcii podchodu na Hodžovom námestí, ktorý na strane Palisád bude vyúsťovať priamo do parteru Astoria Palace. Podstatou stavebných úprav je obnova, výmena a zvýšenie štandardu stavebných prvkov a zariadenia, pričom sa upravia priestory obchodu, služieb a hygienických zariadení. Najdôležitejšou časťou obnovy podchodu je však výmena pohyblivých schodov, pretože pôvodné eskalátory už dávno prekročili hranicu svojej životnosti.

Astoria Palace je koncipovaná ako sedemposchodová budova s troma podzemnými podlažiami so 100 parkovacími miestami. Jej významnou súčasťou je parter na prvom nadzemnom podlaží, v ktorom bude zastávka mestskej hromadnej dopravy, priestory mestskej vybavenosti (kaviareň, trafika, obchody), hala budovy Astoria Palace, vyústenie podchodu a výstup z podzemnej garáže. Novo vzniknutá pešia komunikácia prepojí Palisády, Hodžovo námestie a Panenskú ulicu. Projekt Astoria Palace pripravovala spoločnosť IPR Slovakia od roku 1993, prípravné práce na výstavbe sa začali v roku 2004.

(juh)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?