V obytnom súbore na Opletalovej má byť 306 bytov

21.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dovedna 306 bytov má byť v obytnom súbore Devínska, ktorého výstavba sa pripravuje na Opletalovej ulici na severnej strane mestskej časti Devínska Nová Ves.

Nový obytný súbor pozostávajúci zo šiestich bytových domov má vyrásť na pozemku v tvare nepravidelného mnohouholníka, ktorý je v súčasnosti využívaný ako poľnohospodárska pôda. Bytové domy sú navrhnuté ako štvorpodlažné nepodpivničené domy a piatym ustupujúcim podlažím a rovnou strechou.

Má ísť o dva typy domov, ktoré sa odlišujú rozdielnym dispozičným riešením prvého nadzemného podlažia. Zatiaľ čo prvé nadzemné podlažie jedného typu domu je celé vyhradené na bývanie a mali by v ňom byť štyri dvojizbové a jeden trojizbový byt, prvé nadzemné podlažie v druhom type domu má byť polyfunkčné - majú v ňom byť dva dvojizbové byty a zvyšok plochy má byť vyhradený pre obchod a služby.

Za zmienku stojí, že všetky byty na prvom nadzemnom podlaží by mali byť vybavené predzáhradkami. Priestory pre obchod a služby budú orientované smerom ku komunikácii na Opletalovej ulici. Dispozičné riešenia druhého až štvrtého nadzemného podlažia sa zhodujú jednak medzi sebou a jednak aj medzi oboma typmi bytových domov. Na každom podlaží by mali byť štyri dvojizbové a dva trojizbové byty, pričom každý z nich by mal mať buď balkón alebo terasu. Celkove by malo byť v obytnom komplexe Devínska 204 dvojizbových a 102 trojizbových bytov.

Dopravné napojenie je navrhnuté cez Opletalovu ulicu a s kruhovou križovatkou, ktorá má byť centrálnym bodom dopravného systému navrhovaného areálu, ho bude spájať krátky úsek vnútroareálovej komunikácie. Z tejto križovatky budú vychádzať štyri vetvy. Parkoviská s kapacitou 361 parkovacích státí sú koncipované ako kolmé stojiská pri vnútroareálových komunikáciách. Investičný zámer ráta aj so sadovými úpravami - popri Opletalovej ulici a niektorých úsekoch vnútroareálových komunikácií by mali pribudnúť stromoradia.

Výstavba, ktorú pripravuje spoločnosť Benuga Slovakia, si vyžiada investíciu asi pol miliardy korún. Začať by sa mala ešte v tomto roku, jej ukončenie sa predpokladá v roku 2009.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - HFD, s.r.o.

Páčil sa vám článok?