V prípade predaja vily prezidenta výstavba nebude

20.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Úmysel upustiť od rozširovania vily pri Slavíne, ktorá mala byť rezidenciou hlavy štátu, víta staromestský starosta Andrej Petrek (SDKÚ - DS) a želá si, aby tento koncept vyšiel.

Pripomenul, že nedávno bola ešte pre toto územie určená len zeleň, ale iba preto, že išlo o prezidentskú kanceláriu, miestni poslanci súhlasili so zmenou územného plánu zóny a funkčného využitia tejtto parcely. „Ak by sa to predalo, tak predpokladám, že by tam už nikto nestaval, pretože zmena tohto územného plánu bola podmienená tým, že je to pre kanceláriu prezidenta, pre nikoho iného by takýto súhlas nemal byť vydaný,“ povedal A. Petrek. Dodal, že ten, kto vilu kúpi, by sa mal uspokojiť s terajším objemom a nemal by mať predstavu o tom, že by tam niečo staval.

Rusovský kaštieľ kedysi využíval SĽUK, pred niekoľkými rokmi však prešiel pod úrad vlády. Snahou predchádzajúcich vlád bolo prebudovanie kaštieľa na reprezentatívne zariadenie určené pre zahraničné štátne návštevy. O kaštieľ bojuje už dlhšie aj samospráva v Rusovciach, ktorá by ho chcela dostať pod svoju správu  a urobiť z neho stredisko spoločenského a kultúrneho života. Podobne aj priľahlý park by sa mohol stať miestom kultúry a oddychu.

Ak bude kaštieľ využívať výhradne hlava štátu na reprezentačné účely, snahy o turistické zvýraznenie tohto miesta sa skončia. Na druhej strane hlava štátu a štátna reprezentácia dostane priestory, hodné vyspelého štátu a člena EÚ.

(rob)

Páčil sa vám článok?