Výstavbu by mali regulovať aj územné plány zón

20.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

V posledných mesiacoch sa objavili viaceré investičné zámery, ktoré sa dotýkajú územia okolo autobusovej stanice Mlynské nivy a priľahlej zóny Chalupkovej ulice s jej okolím.

Na tomto území, ktoré zasahuje do dvoch mestských častí (Starého Mesta a Ružinova) pripravuje spoločnosť HB Reavis výstavbu najväčšieho polyfunkčného centra v stredne Európe - Twin City. Do svojej štúdie však zahrnula len časť územia, ktoré nesie pracovný názov zóna Chalupkova.

Ako nám povedal starosta Starého Mesta Andrej Petrek, ďalšiu časť zóny Chalupkova rieši na základe požiadavky ďalšej skupiny investorov iné projekčné zoskupenia a tieto dve riešenia nie sú kompatibilné, hoci sa prelínajú na tom istom území. „To je základným problémom tohto územia,“ povedal nám A. Petrek, podľa ktorého nie je dôvod na tomto území výstavbu limitovať výškovo. „Toto územie sa však vyznačuje aj tým, že pojme iba určitý počet automobilov, a ten je daný priepustnosťou jednotlivých dopravných uzlov, ktoré ho vymedzujú.

Výška a objem zástavby musí vychádzať z počtu parkovacích miest, ktorý je daný priepustnosťou jednotlivých križovatiek vymedzujúcich toto územie. Keďže nie je možné spoliehať na dohodu jednotlivých investorov, pretože každý z nich má ambíciu na svojich pozemkoch umiestniť čo najväčší objem výstavby, je podľa môjho názoru nevyhnutné spracovať pre toto územie územný plán zóny, ktorý jednoznačne bude stanovovať pre jednotlivé pozemky limitný počet parkovacích miest vzhľadom na lokalizovanú funkciu.“

Pre územie okolo autobusovej stanice aj územie v zóne Chalupkova by podľa A. Petreka mali byť spracované spresňujúce územno - plánovacie dokumentácie, teda územné plány zón. „Sú dve možnosti: buď bude obstarávateľom tejto územno-plánovacej dokumentácie hlavné mesto a zahrnie tam obidve tieto lokality, alebo ak sa na to nepodujme mesto, mestská časť spracuje územný plán zóny pre tú časť územia, ktoré sa rozkladá na jej území,“ konštatoval A. Petrek. Ako dodal, nejde ani tak o estetické hľadisko, ale o to, aby nadmerná zástavba nepôsobila dopravný kolaps.

Je tu naplánovaná výstavba viacerých výškových budov a ak by v plnom rozsahu uskutočnili svoje zámery všetci investori, je reálna hrozba, že križovatky lemujúce toto územie by boli zahltené. Preto je nevyhnutný záväzný dokument - územný plán zóny Chalupkova a aj územný plán zóny na priľahlom území, ktoré je už súčasťou Ružinova. Práve preto, že ide o pozemky na území dvoch mestských častí, A. Petrek si myslí, že by ich malo vypracovať mesto.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - HB Reavis

Páčil sa vám článok?