Pozemky v okolí nového SND štát zatiaľ nepredá

8.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po nedávnom dokončení a otvorení novostavby Slovenského národného divadla zostalo v rukách štátu niekoľko lukratívnych pozemkov s nehnuteľnosťami v okolí nového divadla. Nachádzajú sa v stavebnej zóne Pribinovej ulice.

V zóne Pribinova vlastní štát viaceré nehnuteľnosti a k nim priľahlé pozemky - budovu Tlačovej agentúry SR a dve budovy na rohu Pribinovej a Čulenovej. Predchádzajúca vláda ich označila za prebytočný majetok štátu a prostredníctvom ministerstva kultúry ich ponúkla na predaj. Vyvolávacia cena za dom a bývalý sklad bola vyše 151 miliónov korún. Ponuka platila do februára 2006, potom však vláda pred predčasnými parlamentnými voľbami stopla všetky predaje štátneho majetku. Osud dvoch budov s pozemkami v okolí Pribinovej ulice (tzv. zóna Pribinova) zatiaľ teda zostáva neistý. Podľa našich informácií štát vlastní aj úzky pás pozemku za parkoviskom novej budovy divadla na Landererovej ulici.

V minulosti o pozemky, ktoré v blízkosti Dunaja vlastní štát, prejavila záujem finančná skupina J&T. Neúspešne. Zámerom novej vlády, ktorý nedávno predstavilo ministerstvo kultúry, je totiž postaviť na niektorom z pozemkov multimediálne centrum verejnoprávnych médií - televízie, rozhlasu a tlačovej agentúry.

Informácia hovorcu ministerstva kultúry Jozefa Bednára k nehnuteľnostiam štátu je strohá: „Proces odpredaja obytného domu a skladu s pozemkami - Čulenova a Pribinova 19 v Bratislave je dočasne pozastavený. Ministerstvo kultúry bude pokračovať v procesoch v nadväznosti na koncepciu využitia predmetných pozemkov.“

Možností veľa nezostáva. Buď štát postaví mediálny komplex na vlastnom majetku a bude ho spravovať. To by ho však stálo veľa peňazí. Ďalšou možnosťou je prenájom, alebo jednoducho predaj. Voľných pozemkov v okolí nie je veľa, a tak ich cena rastie. Napriek tomu možno predpokladať, že záujem investorov o tieto pozemky bude enormný.

V zóne Pribinova rastie polyfunkčný komplex Eurovea, vedľa zrekonštruovaného vežiaka Tower 115 (bývalé Presscentrum) by mal vyrásť ďalší polyfunkčný komplex Panorama Cirty.

(rob)
Páčil sa vám článok?