Dohľad v Michalskej priekope vraj zistil priestupok

23.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kontrola staromestského stavebného úradu v Michalskej priekope a suterénnych priestoroch objektu na Michalskej 25 povedie k začatiu priestupkového konania proti staviteľovi.

Vyplýva to z informácie, ktoré poskytla hovorkyňa staromestskej samosprávy Alena Kopřivová. Ku kontrole zrejme viedol aj podnet krajského pamiatkového úradu z 10. mája, v ktorom sa tvrdí, že na parcele č. 404 sa dopúšťa staviteľ porušovania noriem tým, že v mestskej pamiatkovej rezervácii odstránil bez povolenia časť stavby. Milan Čas, konateľ spoločnosti City Pressburg, ktorá práce dala urobiť, však tvrdí, že nejde o chránenú stavbu, ale zvyšky obytného domu, ktorý na tejto parcele stál.

Kontrola miestneho úradu ďalej zistila, že v barbakane sú demontované sadrokartónové podhľady, obnovený dverný otvor do priekopy a kanalizačné výkopy hlboké asi 35 cm a dva sondážne otvory. Na rozdiel od majiteľky domu č. 3 na Župnom námestí Vandy Švajlenovej však úrad konštatuje, že Michalská priekopa je vyčistená od náletov a odpadu. Pozostatok pivničného priestoru bývalého domu č. 4 na Župnom námestí je podľa kontroly z väčšej časti zbúraný, v zachovanej miestnosti bol navozený stavebný a iný odpad, ktorý stavebník odstránil z priekopy.

Záver kontroly je, že stavebník sa dopustil priestupku tým, že neohlásil udržiavacie práce, ktoré vykonal na kultúrnej pamiatke, a nepredložil písomné stanovisko KPÚ, ktoré by ho na takú stavebnú činnosť oprávňovalo.

V spore  je aj naďalej aktívna V. Švajlenová. Na jej podnet, ako nám sama píše, prišli na kontrolu stavebného výťahu používaného pri čistiacich prácach v priekope pracovníci Inšpektorátu bezpečnosti práce (IBP) a nariadili jeho okamžitú demontáž. Podľa V. Švajlenovej neuposlúchnutie tohto nariadenia mohli sankcionovať miliónovou pokutou.

Písomné rozhodnutie Inšpektorátu bezpečnosti práce k dispozícii nemáme - M. Čas však tvrdí, že firma, ktorá dvor čistila, už deň pred demontážou výťahu bola s prácami hotová a City Pressburg sa v súčasnosti usiluje o vybavenie stavebného povolenia na ďalšie práce pri rekonštrukcii domu na Michalskej 25 a revitalizácii priekopy a aktivity v priekope prerušil.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?