Vo viniciach začnú stavať nový obytný komplex

18.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

V zmysle schváleného územného plánu zóny vinice nad Račou začnú v lete tohto roku stavať nad Kadnárovou ulicou prvých päť bytových domov. Komplex ponesie príznačný názov Vinice.

Zaberať bude plochu približne 1,7 hektára z celkovo 22 hektárov vyčlenených na novú obytnú zástavbu. Tá má obsahovať okrem bytových domov aj niekoľko ulíc s rodinnými domami a v strede jej spodnej časti vyrastie niekoľko objektov občianskej vybavenosti. Autori projektu architektka Jarmila Kusá a Jozef Koštial svahovitý terén bývalých viníc, v ktorom bolo treba najprv prekonať výškový rozdiel, vyriešili osadením domov v troch terasách a rozdiel výšok vyrovnali dvoma objektmi parkovacích domov.

Na terasách vyrastú potom dva menšie 6-podlažné bytové domy, tri výškové 9-podlažné objekty, umiestnené tak, aby si vzájomne netienili a ani domom, ktoré pribudnú severovýchodným smerom orientované na hrebeň Karpát. V garážach, parkovacích domoch a na parkoviskách bude miesto pre takmer 240 áut.

Nosná konštrukcia domov bude z monolitického liateho betónu, priečky sú len výplňové. Tým sa vnútorná dispozícia stáva voľná na usporiadanie priečok v jednotlivých bytoch podla priania budúceho uživatela bytu. Je možné aj vzájomné spájanie vybraných bytov do väčších bytových jednotiek. Formálne má byť teda v komplexe 171 bytov, ich počet sa však môže zmeniť.

Vonkajšie architektonické riešenie je také, že domy nebudú ani pri väčšej pôdorysnej ploche pôsobiť masívne, okrem tvarového a priestorového členenia hmoty to zabezpečí aj farebné riešenie, ale aj balkóny a presklené zábradlia.

V ponuke budú jedno-, dvoj- a trojizbové byty v oboch typoch objektov, plus mezonetové byty v posledných dvoch podlaziach vyšších bytových domov a tiež „penthousy“ - strešné byty s terasou na poslednom podlaží nižších domov. Aj menšie byty sú pomerne rozľahlé - plocha jednoizbového bytu je napríklad 42 štvorcových metrov. Každý dom bude mať vlastnú kotolňu, väčšie byty v posledných podlažiach budú mať nezávislé vykurovanie, v oboch typoch domov sa pamätá aj na možnosť zriadenia klimatizácie pre každý byt zvlášť. V domoch sú projektované aj menšie nebytové priestory na malé služby.

Podľa Alexandry Zimániovej, marketingovej manažérky developera, Vencorp, s.r.o., v súčasnosti sa dokončujú formality okolo stavebných povolení a investor výberá generálneho dodávateľa. So samotnými stavebnými prácami by sa malo začať v lete. Vtedy sa začne aj s predajom bytov. Projekt by sa mal stať skutočnosťou o 20 mesiacov, čiže prví vlastníci by sa mohli sťahovať pred letom 2009.

Gustav Bartovic
VIZUALIZÁCIA Vencorp
Páčil sa vám článok?