Aké zmeny čakajú na vodičov a chodcov po uzatvorení ulice Mlynské nivy?

Mlynské nivy

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V polovici budúceho mesiaca, teda od 15. februára dôjde k uzávere úseku ulice Mlynské nivy medzi ulicami Karadžičova a Svätoplukova. Čo to bude v praxi znamenať pre individuálnu dopravu a chodcov, ktorí sa budú chcieť dostať napríklad k autobusovej stanici?

Podľa plánu schváleného mestom aj investorom nastanú tieto hlavné zmeny:

ulica Mlynské nivy sa začne od 15.2.2019  kompletne uzatvárať pre automobilovú dopravu a MHD, ale trasy pre peších zostanú zachované. Alternatívne trasovanie MHD povedie cez Páričkovu ulicu, ktorá bude prejazdná v oboch smeroch, ale v časti výstavby projektu Stanica Nivy bude pre autá neprejazdná. Výnimkou budú vozidlá MHD, taxíky, vozidlá bezpečnostných zložiek, odpadového hospodárstva a vozidlá zabezpečujúce výstavbu autobusovej stanice.

  • Cez Páričkovu ulicu budú jazdiť linky č. X72, 50, 205
  • Linky č. 88 a č. 21 končiace pri bývalej autobusovej stanici zostanú bez zmeny.
  • Na Páričkovej ulici vzniknú dve nové zastávky MHD v oboch smeroch - pri budove VÚB Banky (Autobusová stanica) a pri križovatke so Svätoplukovou ulicou (Cvernovka).

Z dôvodu týchto zmien bude parkovanie na ulici Páričkova dočasne zrušené. Pre majiteľov bytov má developer pripravenú čiastočnú kompenzáciu - náhradné bezplatné parkovanie v CBC 1 a CBC 3 vo večerných hodinách od 18:00 do 7:30 a neobmedzene počas sviatkov a víkendov.

Zdroj: Nivy

​V súvislosti s uzáverou ulice Mlynské nivy a obchádzkovými trasami MHD platia pre vodičov nasledujúce zmeny:

- ulice Mlynské nivy a Páričkova budú pre individuálnu automobilovú dopravu neprejazdné v oboch smeroch

  • obchádzková trasa smerom do aj zo Starého Mesta bude vedená po Landererovej ulici
  • ruší sa spojenie ulice Páričkova s ulicami Revúcka a Pavlovovej
  • rezidenti sa do zóny 500 bytov dostanú zo Svätoplukovej ulice

Z dôvodu zavedenia MHD do ulice Páričkova sa v úseku mení hlavná cesta. Buďte prosím opatrní a rešpektuje dopravné značenie. Cyklistom bude táto ulica aj naďalej prístupná a jazda bude obojsmerne povolená tak ako doteraz.

Z ulice Mlynské nivy do ulice Košická vyúsťuje výjazd autobusov z náhradnej Stanice Bottova.

V smere do Karadžičovej, z Dostojevského radu, prejazd okolo ostrovčeka. Odbočenie možné iba vľavo, na Malý trh. Zaraďovanie do pruhov od zastávky MHD na Dostojevského rade.

Pre peších sa takmer nič nemení. Pripravené sú obchádzkové trasy a značenia pre pohodlný prístup na náhradnú Stanicu Bottovu, budovy VÚB, či komplexu Twin City a do centra mesta.

  • Počas uzávery bude pozdĺž ulice Mlynské nivy priechodná iba jedna časť chodníka popri Twin City v úseku od Karadžičovej po križovatku Košická - Svätoplukova.
  • Prechod naprieč uzavretou ulicou bude možný v mieste bývalej zastávky MHD. Vznikne tu značený koridor, ktorý bude zároveň spojkou medzi novozniknutými zastávkmi MHD na ulici Páričkova a Stanicou Bottova.
  • Na Svätoplukovej ulici bude naďalej uzavretá časť chodníka popri stavenisku novej autobusovej stanice. Jeho pokračovanie bude na druhej strane ulice s pokračovaním na Košickú ulicu.

​Vďaka celkovej uzávere bude môcť investor, teda HB Reavis efektívnejšie hĺbiť podzemný kruhový objazd, či pracovať na prekládke sietí a doručiť tak mestu kompletne zrekonštruovaný budúci bulvár Mlynské nivy. Vo finále sa verejnosť môže tešiť na kvalitne zrekonštruované ulice s množstvom zelene, nové chodníky a nové cyklotrasy, ktoré v zóne doteraz neboli. Uzávera Mlynských nív je naplánovaná na polroka, teda do polovice augusta 2019.

(ts)

Páčil sa vám článok?