V pondelok sa začne dopravné peklo, výstavba obchvatu vstupuje do ďalšej fázy!

11.1.2019
0
Obchvat

Zdroj: Google maps

Páčil sa vám článok?

Bratislavú čaká v súvislosti s výstavbou nultého obchvatu hneď niekoľko dopravných obmedzení. Už v pondelok začne čiastočná uzávierka diaľničného zjazdu D1 v smere Petržalka – centrum, a taktiež čiastočná uzávierka diaľnice D4 v križovatke Jarovce v smere z Rakúska.

"Od pondelka 14. januára začína čiastočná uzávierka diaľničného zjazdu D1 v smere Petržalka – Bratislava, centrum z dôvodu realizácie preložky horúcovodu," informovalo konzorcium  Zero Bypass Limited, ktoré obchvat Bratislavy buduje.  To znamená, že sa vás to týka, ak pôjdete napríklad z Avionu cez Prístavný most, a budete chcieť ísť do Eurovey cez Prístavnú ulicu. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spresnila, že dôjde k čiastočnej uzávere zjazdovej vetvy diaľnice D1 v úseku zhruba 5,5 - 5,8 km v smere Prístavný most - Bajkalská ulica. Obmedzenie má potrvať do konca januára. "Trasa obchádzky nie je potrebná. Doprava bude vedená vo voľnom jazdnom pruhu," uviedla NDS.

Zároveň bude uzavretý jeden jazdný pruh na nájazde na Bajkalskej ulici na kruhový objazd (križovatka Prievoz) v smere od Podunajských Biskupíc.

"Od pondelka bude taktiež realizovaná čiastočná uzávierka diaľnice D4 v križovatke Jarovce v smere z Rakúska. Čiastočnú uzávierku si vyžiadala výstavba nového diaľničného mosta v tomto úseku," dodal staviteľ obchvatu. 

V pondelok príde v rámci prác súvisiacich s výstavbou novej autobusovej stanice aj k zníženiu počtu jazdných pruhov na časti ulice Mlynské nivy. V strede ulice zostane prejazdný jeden pruh v každom smere. 

 Od februára zároveň platí:

  • Dobrá správa je, že zjazdy z Prístavného mosta na Bajkalskú ulicu zatiaľ neuzavrú. Ani v smere z Petržalky, ani v smere do Petržalky.
  • Ak pôjdete z Petržalky po Prístavnom moste, už nebudete môcť odbočiť na Slovnaft.
  • Z Prístavnej ulice (teda z centra) sa už nedostanete ani na Slovnaftskú, ani do výjazd na diaľnicu D1. Takže všetci, ktorí šli ráno z Petržalky cez most Apollo, Prístavnú ulicu a až za Prístavným mostom sa napájali na obchvat, aby sa vyhli zápche, budú odteraz zrejme jazdiť cez Prístavný most...
  • Z Bajkalskej sa už nedostanete na Slovnaftskú ulicu cez kruhový objazd, ale priamo áno.

Starosta Ružinova Martin Chren sa k vzniknutej situácii vyjadril na sociálnej sieti. A pozitívne to teda nebolo. "O pár týždňov čakajú Bratislavu najhoršie dopravné uzávery v histórii. Okrem ulice Mlynské nivy budú počas dvoch rokov striedavo uzatvárané rôzne výjazdy na križovatke pod Prístavným mostom," vyjadril svoje obavy.

Zároveň priznal, že úpravy na Prístavnom moste sú nielen pre neho komplikované, a preto požiadal konzorcium D4/R7, aby nakreslilo čo najzrozumiteľnejšie obrázky. Toto je prvý z nich:

Zdroj: Martin Chren/Facebook

​"Cesty, ktoré sú označené krížikmi, budú uzavreté zrejme od februára na odhadom šesť mesiacov. Ako vidíte, diaľnica bude stále otvorená, aj z Petržalky sa bude dať stále ísť do Ružinova (a naopak). Nebude sa ale dať ísť na Slovnaftskú - ani z diaľnice, ani z Prístavnej. Kruháč pod Prístavným mostom bude takmer úplne zrušený, a po dokončení stavby o dva roky už vôbec nebude fungovať, " povedal starosta Martin Chren.

​Projekt Diaľnice D4 a Rýchlostnej cesty R7 predpokladá vybudovanie južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest spájajúcich západ a východ Slovenska. 

Spoločnosť D4R7 Construction s.r.o. je konzorciom medzinárodných spoločností- španielskej spoločnosti Ferrovial Agroman a rakúskej firmy Porr Bau. Konzorcium vzniklo za účelom realizácie Obchvatu Bratislavy - projektového riešenia a výstavby 27kilometrového úseku diaľnice D4 a 32 kilometrov rýchlostnej cesty R7. Konzorcium figuruje ako zhotoviteľ projektu, a hlavný dodávateľ koncesionára projektu D4R7, spoločnosti Zero Bypass Ltd.

(TS,nc,in)

Páčil sa vám článok?