Svetový deň strážcov prírody vyzdvihuje ich prácu i obetu

31.7.2021

Zdroj: ŠOP

Páčil sa vám článok?

Sobotňajší Svetový deň strážcov prírody (World Ranger day – WRD) si pripomínajú aj slovenskí „rangeri“. Pietnu spomienku zároveň venujú kolegom, ktorí rady strážcov prírody v priebehu posledného roka navždy opustili. Informuje o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na svojom webe.

Vedúci Odboru strážnej služby ŠOP SR a zároveň prezident Asociácie strážcov chránených území Slovenska (ASCHÚS) Dan Harťanský zdôraznil, že hoci je práca strážcov prírody v spoločnosti nedocenená, má „nesmierny význam pre celé ľudstvo, lebo bez prírody človek nevie a nemôže žiť“. Vyzdvihuje preto všetkých, ktorí sa o prírodu starajú často aj na úkor svojich rodín, osobného voľna, svojho zdravia a pohodlia. "Naše poďakovanie patrí ale aj rodinám strážcov, lebo bez ich podpory a pochopenia by svoje poslanie nemohli vykonávať," zdôraznil Harťanský.

Pri príležitosti sobotňajšieho sviatku zorganizovala ASCHÚS regionálne stretnutie strážcov prírody v národnom parku Muránska planina. Medzinárodná federácia strážcov (IRF) vyhlásila WRD v roku 2007. Každoročne 31. júla má pripomínať, že strážcovia prírody pri záchrane prírodných pokladov a kultúrneho dedičstva planéty často riskujú a strácajú svoj život. "Priemerne každé tri až štyri dni je zabitý jeden strážca. Za 11 mesiacov od WRD 2020 prišlo pri plnení povinností po celom svete o život 120 rangerov," informuje ŠOP.

(TASR)

Páčil sa vám článok?