BSK: Ocenenie za príkladnú obnovu 2020 pozná svojich laureátov

28.7.2021

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Ocenenie za príkladnú obnovu za rok 2020 pozná svojich laureátov. V rámci 11. ročníka súťaže, ktorej cieľom je popularizovať obnovu historických objektov, sa medzi víťazov zaradilo ďalších šesť obnovených objektov kultúrneho dedičstva v Bratislavskom kraji. Prvé dve ocenenia boli v stredu odovzdané vo Svätom Jure.

Ide o ocenenie pre uličnú fasádu a prejazd historickej radnice a tiež renesančnú šľachtickú kúriu (v súčasnosti penzión a reštaurácia), ktorá okrem ocenenia poroty získala aj prvé miesto v hlasovaní verejnosti. "Príkladne obnovené vinohradnícke domy, kúrie a iné historické stavby spoluvytvárajú jedinečný obraz našich obcí a miest a zároveň prispievajú k rozvoju turizmu. Asi neexistuje lepšie vyjadrenie úcty k vlastnému kultúrnemu dedičstvu ako jeho obnova a opätovné začlenenie do života i kontextu súčasnej doby," skonštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Sám to vníma ako mix lokálpatriotizmu a hrdosti obyvateľov na svoje mesto či obec. Odkazuje, že prvým krokom je vôľa niečo spraviť, nie vždy to musí byť o peniazoch.

Ocenenie teší aj primátora Svätého Jura Šimon Gaburu. Jeho filozofiou je, že treba investovať nielen do detských ihrísk a škôl či škôlok, ale aj do nadčasovejších projektov. "Potešilo ma, že sme boli všimnutí a že sme boli ocenení za príkladnú obnovu," povedal pre TASR Gabura. Podľa neho nejde o prvé takéto ocenenie pre mesto, ale, ako podotýka, historické objekty nerekonštruujú pre to, aby boli ocenené, ale aby niečo zostalo pre ďalšie generácie.

Zdroj: BSK

​Takto vyzeral objekt z titulnej fotografie pred rekonštrukciou...

Okrem dvoch objektov vo Svätom Jure sa medzi ocenených zaradili aj dva objekty v Modre. Je to neorenesančný dom na námestí (v súčasnosti vinárstvo) a meštiansky dom na námestí (v súčasnosti penzión a vinotéka). Šesticu najnovších laureátov uzatvára Kaplnka Umučenia – Chválanská kaplnka v obci Studienka a Božia muka Najsvätejšej Trojice v Moste pri Bratislave. Súťaž, ktorá oceňuje vlastníkov či správcov budov, má prispieť k zachovaniu tradičnej architektúry, ktorá vytvára jedinečný obraz regiónu. Prostredníctvom ocenení chcú jej organizátori vyjadriť podporu tým, ktorí sa zaslúžili o obnovu a často dokonca o záchranu hodnotných stavieb v regióne.

"Väčšinou nejde o pamiatkovo chránené objekty a bez starostlivosti týchto ľudí by mnohé z nich postupne zanikli," povedal David Marwan, člen správnej rady Academia Istropolitana Nova a člen predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne (PSS). Je však podľa neho potrebné zachovať aj pre ďalšie generácie možnosť vidieť a poznať, v akých stavbách žili ľudia v obciach a mestách Slovenska, a tradičná architektúra by mala vytvárať kolorit našich sídiel aj v nasledujúcich desaťročiach.

(TASR)

Páčil sa vám článok?