VIDEO: Nespokojní občania protestujú pred budovou NR SR proti vládnym opatreniam

23.7.2021

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pred budovou Národnej rady (NR) SR v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli desiatky nespokojných občanov. Protestujú proti vládnym opatreniam a návrhu zákona o tzv. Covid preukazoch...

Protestujúci skandujú napríklad heslo "Slovensko si nedáme!". Hovoria tiež o ochrane svojich detí a tvrdia, že nechcú povinné očkovanie. Nespokojní ľudia sa dostali až pred vstup do budovy. Na mieste sú bezpečnostné zložky, situáciu monitoruje aj antikonfliktný tím. V parlamente sa v piatok začína mimoriadna schôdza. Poslanci majú rokovať aj o novele zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri jednotlivých opatreniach, napríklad pri vstupe do prevádzok.

Zdroj: TASR

​Nespokojní občania SR sa dožadujú, aby ich pustili do budovy parlamentu, ktorú chránia policajné jednotky...

Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Poslanci by mali o návrhu rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Dav blokuje vstup do Národnej rady SR. Do budovy zatiaľ nikoho nepúšťajú. Vstup strážia desiatky policajtov. Pred ľudí sa postavili opoziční poslanci z ĽSNS a Smeru-SD, ktorí protestujúcim vyjadrili podporu. Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) uviedol, že budú bojovať proti "očkovaciemu fašizmu" a proti prijatiu tejto novely. Počas protestu pustil niekto medzi protestujúcich slzný plyn. Došlo aj k niekoľkým potýčkam medzi protestujúcimi a políciou. Zraniť sa mala pri nich aj policajtka.

Desiatky policajných ťažkoodencov začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do Národnej rady SR v Bratislave smerom k ochrannej zóne pod schody vedúce k parlamentu. Zatiaľ sa to zaobišlo bez väčších incidentov.

Demonštranti kričia heslá ako "gestapo", v proteste chcú pokračovať. Priebeh demonštrácie bol po niekoľkých ranných potýčkach protestujúcich s políciou či novinármi doteraz pokojný. Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť, a avizujú aj postavenie stanového tábora.

(TASR)

Páčil sa vám článok?