FOTO a VIDEO: Lietajúce auto bez problémov zvládlo prelet z Nitry do Bratislavy

28.6.2021

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Lietajúce auto AirCar, ktoré je dielom slovenského konštruktéra Štefana Kleina absolvovalo bez problémov 80-kilometrový let z Nitry a úspešne pristátie na medzinárodnom letisku v Bratislave. Prototyp, ktorý má za sebou už takmer 50 hodín letových skúšok, letel rýchlosťou 170 kilometrov za hodinu.

„Mašinka šliapala úplne skvele,“ zhodnotil let vedúci projektu AirCar Štefan Klein. Cesta trvala okolo 25 minút, čo autom po diaľnici trvá trojnásobne dlhšie.

Zdroj: TASR

Stroj však nie je prioritne určený pre využívanie na Slovensku či v husto obývanej strednej Európe. V každom prípade je však Slovensko o krok bližšie k tomu, aby uviedlo lietajúce auto na medzinárodný trh. Konštruktér nevšedného automobilu s krídlami očakáva najväčší záujem z krajín, kde nie je rozvinutá cestná infraštruktúra a zároveň je potrebné sa presúvať na väčšie vzdialenosti.  

O prelete z Nitry do Bratislavy priniesla dnes reportáž aj spravodajská televízia TA3:

Klein v súčasnosti pripravuje postavenie druhého prototypu s pozmeneným dizajnom a výkonnejším pohonom, čo umožní podstatné zvýšenie cestovnej rýchlosti. Ten už bude pripravený na medzinárodnú certifikáciu Európskou agentúrou pre bezpečnosť letectva.

Prvé dlhšie testovacie lety absolvoval AirCar vlani na jeseň na piešťanskom letisku: 

Prvý prototyp lietajúceho auta bol testovaný už v roku 2013 a odvtedy bolo do jeho vylepšení do súčasnej podoby investovaných vyše milióna eur:

Zdroj: FB Podkapotou.sk

(ars)

Páčil sa vám článok?