Pezinský rekordér: 48-ročný cyklista s 3,6 promile alkoholu v krvi narazil do osobného auta

17.6.2021

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

V stredu krátko pred 19.00h došlo v Pezinku k dopravnej nehode, ktorej účastníkmi bol cyklista a osobné motorové vozidlo. 48-ročný cyklista neprispôsobil svoju jazdu svojim schopnostiam a pri prejazde križovatkou ulíc Grobská a Myslenická narazil do vozidla Škoda Kamiq, ktoré dávalo prednosť v jazde protiidúcim vozidlám.

Následkom nárazu došlo k poškodeniu svetlometu a blatníka na tomto vozidle. Policajti po príchode podrobili vodiča dychovej skúške, tá skončila s výsledkom 1,73 mg/l alkoholu vo vydychovanom vzduchu, čo predstavuje 3,6 promile alkoholu v krvi. Z medicínskeho hľadiska ide o stav vážnej otravy alkoholu, počas ktorého hrozí riziko zástavy dychu a krvného obehu.

V tejto súvislosti dáva Polícia SR cyklistom do pozornosti ustanovenia zákona č. 8/2009 o cestnej premávke „toto neplatí pre cyklistu, vodiča kolobežky s pomocným motorčekom a vodiča samo vyvažovacieho vozidla jazdiaceho v obci a pre cyklistu, vodiča kolobežky s pomocným motorčekom a vodiča samo vyvažovacieho vozidla jazdiaceho po cestičke pre cyklistov, ak množstvo alkoholu v jeho organizme nepresiahne hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou.“

Bratislavská polícia opätovne apeluje a vyzýva VŠETKÝCH účastníkov cestnej premávky, aby boli na cestách voči sebe ako aj ďalším účastníkom cestnej premávky zodpovední a alkohol alebo iné návykové látky pred alebo počas jazdy nepožívali!

(ars)

Páčil sa vám článok?