Počet sčítaných sa zvýšil na 5,15 milióna - Štatistický úrad upozorňuje, že cenzus ide do finále

8.6.2021

Zdroj: FB Sčítanie obyvateľov, domov a bytov

Páčil sa vám článok?

V piatom týždni asistovaného sčítania sa počet sčítaných v Slovenskej republike zvýšil o 55.000, čím celkovo stúpol na 5,15 milióna, čiže 91,4 percenta z predpokladaného počtu obyvateľov SR. Informovala o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

"Od 3. mája sa  asistovaným spôsobom sčítalo vyše 302.000 obyvateľov,“ dodala Stauder, ktorá zároveň pripomenula, že možnosť využiť asistované sčítanie sa končí v nedeľu 13. júna. "To je definitívny koniec sčítania,“ zdôraznila. Apelovala, aby aj tí, ktorí sa doteraz nemohli alebo zabudli sčítať, či už elektronicky alebo asistovane, využili možnosť navštíviť kontaktné miesto v každej obci, alebo požiadali o návštevu mobilného sčítacieho asistenta. "Táto služba je samozrejme zdarma," uistila Stauder.

Po uplynutí 13. júna sa už nebude možné sčítať a tým, ktorí tak dovtedy neurobia, hrozia aj finančné postihy. "Za Štatistický úrad SR stále tvrdíme, že obyvateľ sa má sčítať na základe toho, že je presvedčený o užitočnosti projektu. Na druhej strane zákon hovorí, že obec môže udeliť tomu, kto sa nesčíta, pokutu od 50 do 250 eur," dodala Stauder. Zoznam a adresy kontaktných miest nájdu obyvatelia okrem svojho mesta a obce aj na webovej stránke www.scitanie.sk. Číslo call centra na nahlasovanie mobilnej asistencie je 02/20924919.

(TASR)

Páčil sa vám článok?