Na vchodoch domov vo Vrakuni sú vyvesené oznamy o počte nesčítaných obyvateľov - mnohých to prekvapilo!

3.6.2021

Zdroj: koláž abn - FB Vrakuňa Bratislava

Páčil sa vám článok?

"V tomto dome sa nesčítalo 13 ľudí." Takto znie jeden z nápisov vytlačených na papieri a vylepených vo vchodoch do bytových domov vo Vrakuni. Obyvateľ, ktorá tento plagátik odfotografoval a zverejnil na sociálnej sieti, sa ostatných obyvateľov mestskej časti opýtal či sa im zdá takáto forma kampane v poriadku. Jemu zjavne nie a prirovnal ju k istému temnému obdobiu našich dejín...

"Táto kampaň nie je trochu z cesty? Už tam chýba len žltá hviezda," napísal do facebookovej skupiny Vrakuňa Bratislava pán Jozef, na čo mu pán Jakub odpovedal: "Prečo? Čím viac ľudí sa sčíta, tým viac peňazí dostane Bratislava a aj samotná mestská časť. Čo je v konečnom dôsledku v prospech samotných obyvateľov." Ani pán Tomáš na tejto forme kampane nevidí nič zlé alebo nevhodné: "Nikto nie je menovaný. Ja vidím len upozornenie. A dôvod je ten, že sčítanie je povinné zo zákona a každý, kto sa nesčíta, môže byt sankcionovaný v sume od 50 až do 250 €."

Určité pochybnosti o anonymite sčítania obyvateľov vyjadrila aj pani Margita: "K tomu mi napadlo, mala som susedu, robila na mestskom úrade, pred x rokmi, keď bolo sčítanie, tak ma zastavila vo vchode a spýtala sa ma, či aj mama sa sčíta. Potom som chvíľu nad tým rozmýšľala, že ako to zistila, keďže malo ísť o anonymné sčítanie." Na vylepený nápis reagoval aj Peter, ktorý položil na sociálnej sieti celkom prozaickú otázku: "A na čo sa majú sčítať, keď aj tak viete, že ich je tam 13?" Ostatní diskutujúci sa mu snažili vysvetliť, že je to možno aj kvôli odpovediam na ostatné otázky, ktoré sú súčasťou prebiehajúceho sčítania obyvateľstva. Nakoľko na spomínanom plagáte sú ako kontaktné miesta uvedené Miestny úrad vo Vrakuni a Miestna knižnica ako aj kontaktné telefónne číslo, ktoré však bolo obsadené, tak sme sa napokon spojili priamo so starostom MČ Vrakuňa Martinom Kurucom a ten nám potvrdil, že ide o iniciatívu samosprávy. Jej cieľom upozorniť obyvateľov, ktorí sa sčítania ešte nezúčastnili, prípadne naň z rôznych dôvodov zabudli, aby to mali možnosť napraviť. "Je to v našom záujme, veď ide v konečnom dôsledku aj o financie, ktoré bude mať mestská časť v budúcnosti k dispozícii," povedal pre Bratislavské noviny miestny starosta. 

Ten sa ešte podrobnejšie vyjadril aj v diskusii pod nami spomínaným príspevkom na FB Vrakune, kde napísal: "Sčítanie obyvateľov je na svete už veľmi dlho, v každej krajine. U nás to zabezpečuje štatistický úrad prostredníctvom online formulára. Teraz s tým pomáhajú sčítací komisári na miestnom úrade. Nakoľko ešte stále nemáme sčítaných vo Vrakuni cca 2000 ľudí, to sú odhady, tak ak sa nesčítaju, tak budeme dostávať zo štátneho rozpočtu menej peňazí, ako by sme mohli ma. Ale náklady budeme musieť mať na ľudí x+2000, aj keď peniaze budeme dostávať na x-2000ľudí. Je to jednoduchá matematika, ktorá pomôže rozvoju MČ, bude viac peňazí na ZŠ, MŠ, cesty, chodníky, či zeleň. Nič viac. Je to záležitosť 5 minút a nikomu to neublíži. Neporušili sme žiadnu ochranu GDPR, len sme upozornili koľko podľa štatistického úradu nie je v jednotlivých vchodoch sčítaných obyvateľov." 

(ars)

Páčil sa vám článok?