VIDEO: Umelecký svet smúti - Covid-19 pripravil o život speváka Petra Slivku

19.3.2021

Zdroj: koláž abn - FB P.S.

Páčil sa vám článok?

Aj keď bol 55-ročný spevák Peter Slivka rodákom z Košíc, tak sa stal hviezdou vo viacerých bratislavských muzikáloch. Už v roku 1992 účinkoval napríklad aj v rockovej opere Evanjelium o Márii na Novej scéne, kde sa v postave Ježiša alternoval s Paľom Haberom, ale preslávila ho aj postava Krysařa v rovnomennom muzikáli Daniela Landu.

Hudobná rodina je v slzách, pretože prišla o kvalitného interpreta, ktorý mal podľa viacerých odborníkov jeden z najlepších hlasov v rámci Českej a Slovenskej muzikálovej scény. "Bolo mi cťou prežiť s tebou vyše 90 repríz Kráľa Dávida na Novej scéne. P. S. Pozdrav Jožka Urbana," napísal mu dnes na facebookový profil hudobník a producent Ľubomír Hornák. "Toto mi je vážne ľúto. Úžasný spevák, človek a vôbec. R.I.P. dear friend," odkázala mu do neba kolegyňa Katarína Korcek, známa najmä z pôsobenia vo formácii Made 2 Mate.

Na jeho profile pribúdajú kondolencie a smútočné odkazy, viacerí jeho známi nechcú veriť, že je to pravda. Peter Slivka sa narodil v roku 1966 a svoj prvý koncert odohral s narýchlo založenou kapelou Rešpekt v bratislavskom nákupnom centre Aupark. 

Zdroj: FB P.S.

​Peci Uherčík, Martin Uherčík, Peter Slivka, Dušan Tvorík a Dušan Pavlák. 

Meno si urobil hlavne vďaka účinkovaniu v muzikáli Evanjelium o Márii, z ktorého pochádza aj táto pesnička:

Keď v máji 2019 zomrel hudobník Miloslav Mojžiš, tak jeho blízky kolega a kamarát Peter Slivka sa s ním na svojom FB profile rozlúčil slovami: "Nech Hammond kvílí a leslie rotuje a víri nebeský prach. Tak to tam parádne rozbaľ Miňo. Bolo mi cťou. A drž mi fleka." Dvojica spolu nahrala napríklad aj známu skladbu od Pavla Hammela, ktorá pochádza z muzikálu Cyrano z predmestia. 

Nik nemohol tušiť, že po necelých dvoch rokoch sa tieto slová stanú realitou. Mnohí verili, že svoj boj so zákerným ochorením Covid-19 vyhrá a opäť sa s ním raz stretnú v nejakom hudobnom klube na koncertnom pódiu. Bohužiaľ, už si Petra Slivku môžeme pripomínať jedine vďaka videozáznamom a nahrávkam, ktoré svojmu publiku zanechal... 

Nezabudnuteľným bolo aj jeho vystúpenia v televíznom programe Legendy popu, kde v kole venovanom Karolovi Duchoňovi spieval skladbu Cítim:

(ars)

Páčil sa vám článok?