Farmárske trhy sa konať nemôžu, hoci vonku je asi menšie riziko nákazy než v plných hypermarketoch...

5.3.2021

Zdroj: FB Farmárske trhy

Páčil sa vám článok?

Postupné oteplenie na prelome februára a marca nastolilo otázku prípadného otvorenia Farmárskych trhov, ktoré sú aj v rámci Bratislavy veľmi obľúbené. Bohužiaľ pandemická situácia a nariadenia hlavného hygienika znemožňujú ambulantný predaj tovaru a tak reálne hrozí, že jarná zelenina od slovenských farmárov sa ku svojim zákazníkom tento rok nedostane.

„Na základe rozhodnutia p.Mikasa - ÚVZSR nie je povolený ambulantný predaj potravín, čo znamená, že nemôžeme farmárske trhy otvoriť. Nikto nám síce nevysvetlil, čím je predaj chleba alebo domácej slovenskej zeleniny na čerstvom vzduchu z hľadiska epidemiológie nebezpečnejší ako niekde v Tescu, ale musíme sa podriadiť," napísali administrátori projektu Farmárskej trhy na ich facebookovú stránku.

Ja rozumiem, že zatvorenie nie je ideálne, ale nerozumiem, prečo je potrebné prilievať olej do ohňa, keď tu zúri ešte aj pandémia slabomyselných občanov," reagovala na FB status pani Eva, ktorej však viacerí iní členovia skupiny oponovali tým, že olej do ohňa prilievajú práve tí, čo vydávajú niektoré nezmyselné nariadenia, ktoré pandemickú situáciu na Slovensku skôr ešte viac zhoršujú než pomáhajú zlepšiť. Bratislavské noviny sa skontaktovali s Mgr. Vladimírom Novotným, ktorý je iniciátorom a koordinátorom projektu Farmárske trhy. Nový ročník mal pôvodne odštartovať dnes, teda v piatok pri predajni TPD Euronics v Petržalke, ale nestalo sa tak a zrušené bolo až do odvolania aj konanie Farmárskych trhov na všetkých ostatných miestach v pôvodne plánovaných termínoch.

„My sme písali maily a listy na všetky možné inštitúcie, snáď okrem Prezidentského paláca a vysvetľovali našu situáciu a prosili kompetentných o pomoc, ale bez úspechu. Naozaj celkom dobre nerozumiem tomu, prečo sa trhy vonku nemôžu konať, pričom v hypermarketoch sa zelenina a rôzny iný tovar, ktorý vyrábajú naši farmári veselo predáva. Už mi viacerí volali, že im dozrela redvička a ak ju do týždňa nepredajú, tak ju môžu vyhodiť," so smútkom dodal pán Novotný. 
(ars) 

Páčil sa vám článok?