Doplatila bývalá novinárka Monika Ščevovichová životom na nezodpovednosť starších ľudí z jej okolia?

4.3.2021

Zdroj: koláž abn - FB M.S.

Páčil sa vám článok?

Keď 22. februára informovala bývalá novinárka Monika Ščevovichová svojich priateľov na sociálnej sieti o tom, že dostala Covid-19, tak nikto z nich netušil ani nepripúšťal, že ochorenie v jej prípade naberie taký rýchly priebeh a skončí sa pre ňu fatálne. Preto sa mnohí nevedia vyrovnať a zmieriť s tým, že nečakane zomrela a pýtajú sa prečo...

Život sa s Monikou nikdy nemaznal. Keď mala 14 rokov, tak ona i jej dve sestry prišli o mamu. Otec, ktorý svoju manželku a tri deti ešte predtým opustil, sa síce k dievčatám po smrti ich mamy vrátil, ale výchovu veľmi nezvládal. A dá sa povedať, že ani Monika úlohu najstaršej dcéry.

Zdroj: FB M.S.

​Malá Monika so svojím otcom.

Často utekala z domu, vyskúšala rôzne drogy, žila dosť divoko, ale napokon zmaturovala a stala sa z nej úspešná a uznávaná investigatívna novinárka. Jej život však poznamenala autonehoda v roku 2008, keď havarovala v aute vo veľkej rýchlosti, takmer sa zrazila s protiidúcim vozidlom, v ktorom sedeli štyria ľudia a skončila s viacerými zraneniami v kóme. Keď sa z nej prebrala, tak zistila, že je čiastočne ochrnutá a odkázaná na invalidný vozík. Dokonca chcela spáchať samovraždu, ale nevedela ako. Trápilo ju, že sa jej začali ľudia strániť dokonca aj tí, ktorým v minulosti pomohla.  

Jej nezlomná vôľa a odhodlanie ju nielenže vrátili do života, ale postupne sa opäť naučila chodiť, aj keď za pomoci bariel. Založila občianske združenie Pomoc človeku a venovala sa vzdelávaniu zdravotne postihnutých. Stala sa z nej aktivistka, ktorá bojovala najmä za práva zdravotne znevýhodnených. Vlani podstúpila operáciu miechy a najmä počas následného pobytu v nemocničných zariadeniach sa veľmi zodpovedne chránila pred rizikom nákazy koronavírusom. Aj keď 22. februára 2021 na sociálnej sieti zverejnila stručný príspevok: "Mám kovid", tak boli všetci jej priatelia a známi presvedčení, že aj tento boj Mona zvládne rovnako ako všetky svoje predošlé. Zároveň boli zvedaví či vie, kde sa vírusom nakazila. Monika im napísala, že v jej okolí sa vyskytuje veľa starších ľudí, ktorí rúška vôbec nenosia, prípadne ich majú padnuté pod nosom. A priznala sa, že ju táto ich ľahostajnosť či nezodpovednosť veľmi hnevá.

Zdroj: FB M.S.

Monika ​s kolegyňou a blízkou priateľkou Petrou Barinekovou u bývalého predsedu BSK Pavla Freša...

Zo začiatku to vyzeralo, že by ochorenie Covid-19 mala bez problémov prekonať. Mala síce pomerne vysoké horúčky a užívala aj také lieky, ktoré sa jej zdali prisladké, ale napriek tomu, že ležala v posteli, tak jej aktivita na sociálnej sieti bola maximálna. Nikto teda asi ani v tom najhoršom sne nepredpokladal, že Moniku Ščevovichovú už živú nikdy neuvidí. Správa o jej smrti sa dnes nielen v mediálnej sfére rozšírila veľmi rýchlo. Jej facebookový profil sa od rána plní rôznymi odkazmi na články o jej úmrtí, desiatkami archívnych fotografií, spomienkových príspevkov, dokonca jeden z priateľov jej venoval na rozlúčku aj vlastnú interpretáciu piesne My way. Rodine a blízkym Moniky Ščevovichovej vyjadrujeme úprimnú sústrasť aj my - jej kolegovia z redakcie Bratislavských novín. Česť tvojej pamiatke Mona!

Zdroj: koláž abn - FB M.S.

​Takúto vysmiatu si ju bude pamätať jej mladšia kamarátka a kolegyňa Petra Hüblová i spevák Jakub Petraník.

Zdroj: FB Pomoc človeku

(ars) 

Páčil sa vám článok?