VIDEO: Igor Matovič prezradil výsledky plošného testovania za sobotu

24.1.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V sobotu sa počas celoplošného skríningu ochorenia Covid-19 otestovalo 1.303.949 ľudí, pričom pozitívnych bolo 9979 z nich, čo je 0,77 percenta. Informoval o tom premiér Igor Matovič.

"Sú to tisíce a tisíce ľudí, o ktorých by sme inak nevedeli, ktorí by následne túto chorobu odovzdávali ďalej," okomentoval číslo pozitívne testovaných premiér. 

Počas soboty bolo otvorených 3791 odberných miest a testovanie prebehlo hladko. Potvrdil to dnes na tlačovej besede po boku premiéra minister vnútra Roman Mikulec, ktorý poďakoval všetkým zúčastneným.

Z okresov s najväčším počtom pozitívnych testov vyskočila Revúca, čo podľa premiéra predtým nikto neočakával. S účaťou ľudí na testovaní bol spokojný. "Dokopy je to približne 1,8 milióna vykonaných testov od začiatku skríningového testovania, myslím si, celkom slušný výsledok," povedal Matovič s tým, že v súčasnosti chodí do práce okolo 1,5 milióna ľudí, a tak je každé číslo medzi 1,5 až tromi miliónmi dobré. 

Premiér bilancuje sobotňajšie testovanie:

Minister zdravotníctva Marek Krajčí dodal, že o týždeň sa v polovici najhorších okresov testuje znova. Predpokladá, že výsledok aktuálneho skríningu bude horší ako 0,77 percenta, pretože ide iba o číslo za sobotu, no počas predchádzajúcich dní bolo percento pozitívnych vyššie. Očakáva, že to môže byť opäť okolo jedného percenta. Tak tomu bolo aj počas prvého plošného testovania v novembri. 

Podľa Krajčího by sa od prvého februára mohli otvoriť materské školy a prvý stupeň základných škôl a to bez testovania detí. Taktiež by sa mohli otvárať posledné ročníky základných a stredných škôl, ale s testovaním žiakov a študentov.

(ms)

Páčil sa vám článok?