Z domova sociálnych služieb sa stal dom hrôzy - majiteľku obvinili z týrania zverených osôb!

20.12.2020

Zdroj: koláž abn - FB Polícia

Páčil sa vám článok?

Až za hranice levického okresu prenikla zlá povesť jedného z miestnych domovov sociálnych služieb. Pracovníci inštitúcií oprávnení kontrolovať tento domov sa dovnútra väčšinou nedostali, ale dozvedeli sa, že klienti zariadenia sa síce občas dostanú von, ale akurát, aby prosili v dedine o jedlo či sladkosti. A tak sa do objektu vybrali policajti a boli dosť zdesení z toho, čo tam našli a videli.

"Starostlivosť o starých, chorých a nevládnych je pre každú civilizovanú spoločnosť prirodzená. Domovy sociálnych služieb tak vznikajú pod hlavičkami rôznych inštitúcií a povesť o nich, o podmienkach života v nich, poskytovanej starostlivosti a samozrejme aj o cene za ne neraz prekračuje hranice okresu. A nakoľko v jednom z nich nebolo možné vykonať zákonnú kontrolu, tak levickí policajti na základe zistených skutočností vykonali domovú prehliadku v priestoroch tohto sociálneho zariadenia. Nachádzalo sa tu 10 ľudí vo veku od 46 do 70 rokov s rôznymi ochoreniami, jedna osoba je dokonca imobilná. Vnútorná teplota v izbách (16.12.2020) sa pohybovala od 8,4 do 18,4 stupňov Celzia, v miestnostiach bol neporiadok, zápach, hmyz, plesne na stenách a stropoch a zvieracie exkrementy v interiéri. Umiestnené osoby nemali zabezpečený dostatok jedla, hygienu a čisté šaty. Niektorí z nich trpeli rôznymi kožnými ochoreniami a navyše s nimi bolo aj nevhodne zaobchádzané," uvádza polícia z nitrianskeho kraja na svojom facebookovom profile. 

"Policajtov pri domovej prehliadke zarazila aj tá skutočnosť, že zvonku bola na vchodových dverách kľučka, ale zvnútra tzv. guľa. Za svoj pobyt a poskytované služby platili tieto osoby podľa zmluvy len 65 eur, pričom však vraj odovzdávali majiteľke celý svoj dôchodok," uviedli levickí policajti, ktorý v domove urobili niekoľko autentických fotografií.

Nájdete ich v našej galérii:

​"55-ročná majiteľka tohto zariadenia, fungujúceho pod hlavičkou občianskeho združenia, bola po vypočutí obvinená zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby a vyšetrovateľka PZ dala podnet na návrh na jej väzobné trestné stíhanie. Návrh akceptoval aj prokurátor a príslušný súd rozhoduje o jej väzobnom trestnom stíhaní," dodali policajti.

(ars)
Páčil sa vám článok?