Podvodníci najnovšie skúšajú na okrádanie seniorov využívať aj koronavírus!

19.12.2020

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Policajný zbor opakovane upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby nepožičiavali peniaze osobám, ktoré nepoznajú. Môže ísť o podvodníkov a zlodejov. Podvodníci telefonicky kontaktujú seniorov s tým, že ich prídu očkovať proti novému koronavírusu a musia im za to zaplatiť.

"Ponúkajú dôchodcom tiež rôzne pochybné lieky, dezinfekcie, rúška, prípadne ich oslovujú s tým, že im spravia nákup a žiadajú od nich peniaze vopred," uviedla polícia.

Polícia v poslednom čase zaznamenala viacero prípadov, ktoré súvisia s podvodom na senioroch. Jeden z páchateľov zatelefonoval 77-ročnej dôchodkyni a vydával sa za zamestnanca Krízového centra Covid. Žiadal od nej 8-tisíc eur na injekciu pre jej dcéru, ktorá leží na pľúcnej ventilácii pre ochorenie Covid 19 v nemocnici v Bratislave. Keďže menovaná nemala doma dosť peňazí, páchateľ jej zabezpečil odvoz taxíkom do najbližšej pobočky banky s tým, že peniaze prevezme niekto u nej doma. Cestou jej ešte niekoľkokrát volal na mobil.  Našťastie jej v tom čase zatelefonovala dcéra, ktorá ju po zistení týchto skutočností ihneď poslala na najbližšie policajné oddelenie.

Policajný zbor preto upozorňuje seniorov, aby si vždy overili, či naozaj ich telefonicky kontaktuje ich príbuzný alebo lekár, či iná osoba, ktorá sa predstavila v telefóne. Zároveň vyzýva seniorov, aby nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú, aby nevyberali úspory zo svojich účtov pre cudzie osoby, aj keď pôsobia dôveryhodne.

V nemalej miere sú Policajným zborom zaznamenávané aj prípady, kedy páchatelia oslovujú seniorov ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov, či iných inštitúcií, ktorí prišli vrátiť preplatok, vyplatiť sociálny príspevok, zvýšiť dôchodok alebo kontrolujú stav elektromeru a podobne. Tiež vystupujú ako cudzinci, ktorí sa pýtajú na cestu do nemocnice a následne pýtajú peniaze na operáciu ich príbuzného, ktorý mal dopravnú nehodu s kamiónom  a leží v nemocnici v kritickom stave. V neposlednom rade páchatelia vystupujú ako podomoví predajcovia a ponúkajú na predaj tovar (vlnené prikrývky, masážne stroje, zdravotnícke pomôcky, hrnce, nože) a ponúkajú tovar seniorom za výrazné zľavy alebo darčeky zadarmo.

V tejto súvislosti Policajný zbor ďalej upozorňuje, že podvodníci a zlodeji ovládajú veľa spôsobov a manipulačných techník ako získať dôveru seniorov, dostať sa do ich príbytkov, lokalizovať miesto ich úspor a v nepozorovanej chvíli ich okradnúť. Preto Policajný zbor vyzýva seniorov, aby nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote, nevyberali pred nimi peniaze a nerozmieňali im bankovky, ak keď pôsobia dôveryhodne.

(ars)

Páčil sa vám článok?