FOTO: Pozitívne testovanú ženu vyhodili z ubytovne na ulicu - kto ju zachránil pred krutým osudom?

11.11.2020

Zdroj: FB DHZ Bratislava - Rača

Páčil sa vám článok?

Ak ste boli pozitívne testovaní na Covid-19, tak máte povinnosť ísť na 10 dní do domácej karantény. Čo však v prípade, že vlastný byt nemáte a žijete na ubytovni, kde vás s koronavírusom nechcú? Presne do takejto situácie sa cez víkend dostala 39-ročná pani Zuzana z Holíča. Úplne zúfalá niekoľko hodín čakala pred skalickou nemocnicou a dovtedy prosila o pomoc, až sa napokon dobrí ľudia našli...

"Išla som sa otestovať v nedeľu a viezol ma tam autom jeden kamarát. Keď mi vyšiel pozitívny výsledok testu na Covid-19, tak zrazu nastal problém, kde mám absolvovať povinnú domácu karanténu. Dovtedy som bývala na ubytovni v Malackách, kde som síce mala samostatnú izbu, ale odmietli ma do nej pustiť, nakoľko vraj nie je na izoláciu vhodná a navyše ju teraz musia dezinfikovať. Kamarátovi akurát dovolili, aby odtiaľ zobral moje veci s tým, že ja sa tam môžem ubytovať až keď budem mať negatívny výsledok testu. Pýtala som sa aj vojakov na najbližšom odbernom mieste, čo mám v takomto prípade robiť a kam mám ísť, ale poslali ma preč, že to nie je ich záležitosť. Napokon som sa pešo presunula z Holíča do Skalice dúfajúc, že mi v miestnej nemocnici niekto pomôže. Do budovy ma však nepustili s tým, že nie sú žiadne sociálne zariadenie a tak som zostala úplne bezradná stáť pred vchodom a zatelefonovala na núdzovú linku 112..." púšťa sa do rozprávania pani Zuzana.    

Mala šťastie, že jej osud nezostal pracovníkom na tiesňovej linke ľahostajný a niekto z nich oslovil pani Ivetu Hanulíkovú - bývalú starostku MČ Karlova Ves, ktorá dnes pôsobí v Inštitúte pre verejnú správu (IVES) patriacim pod Ministerstvo vnútra SR na ulici Mikuláša Schneidera Trnavského v Dúbravke, kde je zriadené karanténne centrum práve pre ľudí s ochorením Covid-19. Riaditeľka strediska kontaktovala Okresný úrad v Bratislave, konkrétne pani Danielu Olenočinovú, ktorá je zároveň aj veliteľkou Dobrovoľného hasičského zboru v Rači a ona sa okamžite pustila do záchrannej operácie.

"Zmobilizovala som svojich kolegov - hasičov, obliekli sme sa do ochranných odevov, v jednom osobnom automobile oddelili prednú časť auta od zadnej igelitom, uvarili pre pani horúci čaj do termosky, pripravili pre ňu ochranný oblek, rukavice, respirátor a vyrazili sme dvoma autami do Skalice. Pani Zuzanu sme našli niečo pred 19-tou hodinou večer úplne premrznutú - stojacu vonku a obutú iba v plátených topánkach. Bolo nám veľmi ľúto, že za niekoľko hodín za ňou neprišiel nikto kompetentný z miestnych úradov a organizácií, aby sa jej opýtal či niečo nepotrebuje - ísť na toaletu, deku proti zime alebo aspoň niečo na pitie, keďže ona sa nesmela pohnúť z miesta ani byť v kontakte s inými ľuďmi. Medzitým ochotná riaditeľka z IVES-u pripravila pre pani izbu a všetko potrebné na jej prijatie. Je veľkou chybou, že sa pri celoplošnom testovaní nemyslelo na ľudí, ktorí bývajú na ubytovni a v prípade pozitívneho výsledku potrebujú náhradné ubytovanie. Ak také karanténne zariadenia v ich okrese nie sú alebo nemajú voľné kapacity a dotyčný nie je držiteľom osobného auta, tak je mu potrebné zabezpečiť prepravu do iného okresu. A to najmä vtedy, keď sú títo ľudia ešte aj sociálne znevýhodnení napríklad pre stratu zamestnania, čo bol aj prípad pani Zuzany.  My sme sa inak zachovať nemohli, hoci niektorí ľudia nám potom vyčítali, že sme sa zbytočne nechali ohroziť," povedala pre Bratislavské noviny Daniela z DHZ Rača.

Zdroj: FB DHZ Bratislava - Rača

S pani Zuzanou sme sa telefonicky skontaktovali aj dnes, keď sa už tretí deň nachádza v spomínanom karanténnom zariadení v Dúbravke, nakoľko vraj iné možnosti nemala.

"Mám tri deti, ktoré žijú spolu s mojou mamou v jednoizbovom byte v Šali. Tam som ísť nemohla a nemám ani iných príbuzných, na ktorých by som sa mohla obrátiť s prosbou o pomoc. Tej som sa dočkala len od kamaráta a prekvapujúco aj od úplne neznámych ľudí. Chcela by som veľmi pekne poďakovať pani Hanulíkovej a pani Olenočinovej, že mi zabezpečili prevoz do Bratislavy a ubytovanie. Momentálne mi nič nechýba a cítim sa dobre. Síce som trochu prechladnutá a bolia ma ľadviny, ale to bude asi dôsledok niekoľkohodinového čakania v studenom počasí pred skalickou nemocnicou," dodala Zuzana.

Zdroj: FB DHZ Bratislava - Rača

​Pani Zuzana musela čakať niekoľko hodín pred skalickou nemocnicou, kým po ňu neprišli dobrovoľní hasiči z Bratislavy...

(ars)  

Páčil sa vám článok?