VIDEO: Polícia pred Úradom vlády zadržala niekoľko osôb - pri protestoch boli zranení aj traja mestskí policajti

18.10.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Polícia počas sobotného protestu v Bratislave zadržala niekoľko osôb. Viac informácií poskytne, keď to situácia dovolí. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. Na nepovolenú demonštráciu reagoval na sociálnej sieti aj primátor Matúš Vallo, ktorý tvrdil, že zranení boli aj traja mestskí policajti.

 "Sobotné neohlásené zhromaždenie sa v priebehu pár minút zmenilo na zhluk agresívnych ultrapravicových radikálov v niektorých prípadoch i pod vplyvom alkoholu," priblížilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave na sociálnej sieti. Ako dodalo, zúčastnené osoby aj napriek opakovaným výzvam polície použili zápalnú pyrotechniku, ktorou sa navzájom zranili, keď jeden z prítomných ju vhodil medzi zhromaždených.

Polícia na sociálnej sieti zverejnila aj video, na ktorom vidno ako účastníci protestu rozoberajú na Námestí slobody dlažbu a rozbíjajú ju na menšie kusy a následne ich hádžu smerom na policajtov strážiacich Úrad vlády: 

Obyvatelia centra Bratislavy a náhodní okoloidúci sa obrátili so žiadosťou o pomoc na policajný zbor. "Viaceré protiprávne konania zúčastnených osôb prerušila poriadková jednotka, ktorá vytvorila kordón na prehradenie priestoru. Keďže útočníci od tohto konania opakovane neupustili, poriadková jednotka použila donucovacie prostriedky, a to slzotvorný plyn a špeciálnu vodnú striekačku na obnovenie verejného poriadku," doplnila polícia. Dodala, že na mieste bolo zranených viacero osôb, medzi nimi aj príslušníci policajného zboru. Neohlásené zhromaždenie sa konalo v čase núdzového stavu, kedy je platný zákaz zhromažďovania sa osôb v skupinách viac ako šesť ľudí. "Z miesta zhromaždenia ultrapravicových radikálov sa stalo bezpečnostné riziko," uzavrela polícia.

"Je naozaj úbohé, že v čase, keď u nás alarmujúco narastá počet nakazených koronavírusom, je vyhlásený núdzový stav a zákaz zhromažďovania sa, sa nájdu ľudia, ktorí nič z toho nerešpektujú. Demonštrácia, ktorá nemá skutočný obsah a jej jedinou úlohou je primitívna provokácia, je zúfalým pokusom ultras a radikálnej pravice upútať na seba pozornosť. Nikto z demonštrujúcich nereagoval na výzvy polície, aby sa rozišli, vzhľadom na núdzový stav a zákaz zhromažďovania sa. V pohotovosti máme stovky policajtov, ktorým chcem aj touto cestou poďakovať za fantastickú prácu. Nie, nenecháme sa vyprokovovať. Nepristúpime na ich primitívnu hru, keďže ich jediným cieľom je vyvolať roztržku a pobiť sa. V čase, keď dôkladne kontrolujeme nosenie rúšok aj na verejnosti, sa títo ľudia bez štipky empatie zhromažďujú a predstavujú tým obrovské riziko pre všetkých slušných ľudí. Ak si niektorí z nich myslia, že ujdú spravodlivosti, sú na omyle. Takéto správanie sa by nemalo v našej spoločnosti miesto ani v čase, kedy by celá krajina nebojovala s koronavírusom," povedal na margo protestu minister vnútra Roman Mikulec.

Na nepovolený protest reagoval na sociálnej sieti aj bratislavský primátor Matúš Vallo: "Včera som v zlých správach z posledných dní našiel aj jednu dobrú - vývoj počtu infikovaných v Bratislave sa stabilizoval. Je to vďaka vášmu zodpovednému správaniu a uvedomeniu si miery nebezpečenstva, v ktorom sa dnes nachádzame. V absolútnom protiklade k tomu je dnešné správanie futbalových „fanúšikov“ podporených aj straníckymi špičkami Kotlebovcov. Chlapci majú problém s opatreniami, ale okrem spŕšky vulgarizmov či vytrhaných dlažobných kociek predviedli len to, že najviac majú problém sami so sebou a s vlastnou agresivitou. Nesprávame sa zodpovedne, aby to niekto takýmto spôsobom, ignorujúc všetky bezpečnostné a hygienické opatrenia maril. Nechceme už vidieť takúto demonštráciu nezodpovednosti a hlúposti v našom meste. Trom našim zraneným mestským policajtom prajem skoré uzdravenie." Zároveň v následnej diskusii dodal, že hneď po skončení protestov na miesto vyšli pracovníci technických služieb, aby vyčistili verejné priestranstvo, kde sa konala táto divoká protivládna demonštrácia. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?