VIDEO: Pred Úradom vlády bolo rušno - demonštranti útočili na bránu, hádzali svetlice a skandovali vulgárne heslá

17.10.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Tisícky ľudí vyšli do bratislavských ulíc, aby vyjadrilo nesúhlas s protiepidemiologickými opatreniami a vláde Igora Matoviča. Podľa polície sa medzi nimi môžu nachádzať príslušníci krajnej pravice, alebo takzvaných ULTRAS skupín. Skandujúci dav vykrikoval My sme tu doma, Slovensko si nedáme, ale aj rôzne vulgarizmy na adresu predsedu vlády.

Podľa informácií televízie JOJ sa protestujúci zhromaždili v poobedných hodinách pred budovou Úradu vlády, o čom sa dozvedel aj premiér Igor Matovič počas tlačovej besedy, ktorá sa tu dnes konala. Zároveň sa niekoľko desiatok až stoviek ľudí zišlo o 14 hodine na priestranstve pred Hlavnou stanicou, odkiaľ sa za asistencie zvýšeného počtu policajných jednotiek pochodom presunuli práve na Námestie slobody, kde sa obe skupiny spojili.

Dav takmer dokola spieval vulgárny popevok na adresu premiéra Igora Matoviča a kričal rôzne heslá ako napríklad: "Za Boha, za národ!" "Slovensko si nedáme!" alebo "Nedáme sa testovať!"

Po chvíli sa v rukách demonštrantov objavili aj zapálené dymovnice, ktoré lietali cez plot do záhrady Úradu vlády, ale aj bengálske ohne či delobuchy. Niekoľko demonštrantov vyliezlo aj na bránu do areálu a lomcovalo s ňou či kopalo do nej. Polícia situáciu najskôr monitorovala, ale pomerne dlho nezasahovala...

Protestujúci fanúšikovia žiadali okamžité odstúpenie premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a vyjadrili aj svoj nesúhlas s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Podľa TASR sa ich dnes v Bratislave zišlo niekoľko stoviek a napokon proti nim musela zasiahnuť aj polícia. Vytvorila koridor medzi bránou a múrmi Úradu vlády a voči niektorým demonštrantom použila aj slzný plyn. Policajti v súvislosti so sobotným zhromaždením fanúšikov v hlavnom meste avizovali, že boli pripravené bezpečnostné opatrenia, aby nebol narušený verejný poriadok ani plynulosť dopravy. 

Krátko pred štvrtou hodinou pred budovu Úradu vlády dorazila policajná cisterna, ktorá začala rozháňať dav ľudí. Na sociálnych sieťach bolo zdokumentované ako protestujúci na vozidlo hádžu kamene či fľaše a niektorí sa dokonca rozhodli postaviť priamo pred cisternu a zabrániť jej prejazdu. Polícia sa rozhodla dav rozohnať za použitia prúdu vody a slzného plynu, ktorého účinky pocítili aj niektorí reportéri prítomní na mieste.

Na tomto videu vidno lietajúce predmety z davu smerom na policajtov: 

Ani vodné delo demonštrantov z Námestia slobody nevyhnalo...

(TASR, ars)

Páčil sa vám článok?