Centrum vedecko-technických informácií SR digitalizuje a sprístupňuje diela SAV

29.9.2020

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR v rámci realizácie medzinárodného projektu EODOPEN digitalizuje obchodne nedostupné diela vydané Slovenskou akadémiou vied (SAV). TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Medzi prvými zapojenými ústavmi sú Geografický ústav SAV a Ústav merania SAV. Pre Geografický ústav SAV CVTI SR zdigitalizovalo 51 ročníkov Geografického časopisu a 21 knižných dokumentov. Pre Ústav merania SAV zatiaľ pracovníci z CVTI SR naskenovali 11 knižných dokumentov.
"Celkový objem zatiaľ naskenovaných strán, ktoré CVTI SR vyhotovilo pre SAV, je viac ako 10.000. Všetky naskenované dokumenty budú v priebehu nasledujúcich týždňov sprístupnené verejnosti prostredníctvom Virtuálnej študovne CVTI SR, ktorá zabezpečuje sprístupňovanie digitalizovaných knižničných dokumentov pre štúdium, vedu a výskum," uviedol Tomáš Fiala z oddelenia digitalizácie, repozitárov a archivácie CVTI SR. Primárnym poslaním služby Virtuálna knižnica je zabezpečenie on-line sprístupňovania pre slovenskú sieť vedeckých knižníc, vysoké školy, vedecko-výskumné organizácie a vydavateľov vedeckých publikácií.

 V súčasnosti CVTI SR sprístupňuje viac ako 500.000 digitalizovaných strán študijnej a vedecko-výskumnej literatúry. V ďalších fázach projektu EODOPEN budú všetky digitalizované diela prístupné prostredníctvom digitálnej konzorciálnej knižnice EODOPEN, ktorá bude obsahovať minimálne 15.000 knižných dokumentov. EODOPEN je štvorročný projekt, ktorý je spolufinancovaný Európskou komisiou v rámci programu Kreatívna Európa a podprogramu kultúra. Jedným z hlavných cieľov projektu je on-line sprístupnenie kníh z 20. a 21. storočia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?