Ústavný súd pre koronavírus otvoril svoje brány verejnosti aspoň virtuálne

24.9.2020

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Ústavný súd (ÚS) SR vo štvrtok v rámci piateho ročníka Dňa otvorených dverí otvára svoje brány verejnosti aspoň vo virtuálnej podobe. Jeho program je zostavený z videoprehliadky, filmu a vyhodnotenia literárnych a výtvarných súťaží, ktoré si záujemcovia môžu pozrieť cez webstránku ÚS.

ÚS takýmto spôsobom reflektuje na aktuálnu situáciu súvisiacu s pandémiou ochorenia COVID-19 a potrebu priblížiť verejnosti atraktívnym spôsobom jeho právomoci, rozhodovaciu činnosť a organizáciu. "Hľadali sme spôsob, ako aj v tomto náročnom období osloviť širokú verejnosť, vyvolať záujem o ústavné súdnictvo, inšpirovať mladých ľudí pri uvažovaní o spravodlivosti a vyjadrovaní ich názorov vo vzťahu k Ústavnému súdu. Na komunikáciu sme využili film a sociálne médiá. Nemôžeme sa vidieť osobne, no každý záujemca môže prostredníctvom videoprehliadky navštíviť priestory, v ktorých pracujeme," uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan. Verí, že aj toto je cesta ako verejnosti, najmä mladej generácii, priblížiť význam a postavenie ÚS v spoločnosti, a tiež poslanie ústavných sudcov a ich službu vo verejnom záujme.

V ponuke je film s názvom Čo by bolo, keby ústavy, ústavného súdu a spravodlivosti nebolo. V literárnej a výtvarnej súťaži na témy práva a spravodlivosti mali svoje zastúpenie žiaci a študenti základných, stredných a umeleckých škôl z Košíc, Budimíra, Spišského Podhradia, Spišskej Novej Vsi, Pečovskej Novej Vsi, Prakoviec, Brezín, Gelnice, Veľkých Kapušian, Prešova, Piešťan, Trnavy i Bratislavy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?