Monike Jankovskej a Richardovi Molnárovi predĺžil súd lehotu trvania väzby do 11. marca

21.9.2020
0

Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Páčil sa vám článok?

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka má zostať vo väzbe do 11. marca budúceho roka. Rozhodol o tom v pondelok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

Podobne rozhodol aj v prípade sudcu Richarda Molnára obvineného v rovnakej korupčnej kauze a takisto mu predĺžil lehotu trvania väzby do 11. marca. Zároveň zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a neprijal ani peňažnú záruku za obvineného. Naopak, sudca pre prípravné konanie ŠTS nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na predĺženie lehoty trvania väzby u Denisy Cvikovej, sudkyne obvinenej z prijímania úplatku v tejto kauze. Tá sa jej končí v októbri. Rozhodnutie u všetkých troch nie je právoplatné, prokurátor ako aj obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

„V tejto trestnej veci, čo sa týka vyšetrovania, neprebieha urýchlene a plynulo tak, ako to vyžaduje trestný poriadok. Môžeme jednoznačne povedať, že sú prieťahy v tomto trestnom konaní. Aj sudca pre prípravné konanie konštatoval, že vyšetrovanie neprebieha plánovite a plynulo. Nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP a nepredĺžil lehotu trvania väzby o sedem mesiacov, ale o päť,“ konštatoval právny zástupca Moniky Jankovskej Peter Erdős s tým, že podľa neho nie sú splnené podmienky na predĺženie väzby. „Od zadržania mojej klientky ubehlo 131 pracovných dní a 101 pracovných dní sa v tejto trestnej veci nevykonal žiadny vyšetrovací úkon, čo považujem za výrazné prieťahy v trestnom konaní, ktoré nemôžu byť na ujmu a obmedzenie osobnej slobody mojej klientky,“ zdôraznil.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD je obvinená v kauze Búrka z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Urobiť tak mala v kauze jednej z televíznych zmeniek, keď inštruovala sudkyňu Okresného súdu Bratislava V Zuzanu Maruniakovú, aby rozhodla v prospech Mariana Kočnera. Marian Kočner bol neskôr za falšovanie tých istých zmeniek neprávoplatne odsúdený spolu s exriaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom na 19-ročný trest odňatia slobody.

V kauze Búrka bolo obvinených z rôznej korupčnej trestnej činnosti 18 osôb, z toho 13 sudcov. Proti množstvu z nich svedčí bývalý podpredseda Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka, ktorému vzhľadom na spoluprácu odložila polícia vznesenie obvinenia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?