Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok vyše 90 miliónov eur

17.9.2020

Zdroj: TASR - Vladimír Benko

Páčil sa vám článok?

Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu vyše 90 miliónov eur. Na štvrtkovej tlačovej konferencii na to upozornila výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) Katarína Danková.

Podľa združenia tiež chýba jasná koncepcia dofinancovania slovenského zdravotníctva i úhradovej politiky a hrozí finančný kolaps. Vyzýva preto Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na dialóg o riešení situácie. „Aktuálne pohľadávky dodávateľov za prvý polrok sú už teraz vo výške 93 miliónov eur, doba obratu pohľadávok, to znamená čas, keď štát zaplatí za faktúry po splatnosti, je 285 dní, to znamená trištvrte roka,“ skonštatovala Danková. Obáva sa, že tento problém sa bude prehlbovať, pričom neexistuje žiadna vízia riešenia.

Ak sa situácia nebude urgentne riešiť, podľa Dankovej na to doplatia pacienti. Pripomenula, že na dofinancovanie zdravotníctva chýba momentálne 500 miliónov eur. „Neviem o tom, že by existovali nejaké ozdravné plány nemocníc, plán toho, ako prestať kumulovať dlhy,“ poznamenala. Ministerstvo preto vyzývajú na dialóg. Na doterajšie pokusy o komunikáciu podľa nej nereagovalo.

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) aktuálne združuje záujmy 26 dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich na Slovensku.

(TASR)

Páčil sa vám článok?