Alpha Medical: Takmer jedno percento z 10.100 testovaných prekonalo Covid-19

8.9.2020

Zdroj: Igor Sivák/Nela Havranková

Páčil sa vám článok?

Testovanie na protilátky na ochorenie Covid-19 odhalilo, že takmer jedno percento z 10.100 testovaných prekonalo ochorenie spôsobené novým koronavírusom. V utorok na tlačovej konferencii to uviedol generálny riaditeľ laboratórnej spoločnosti Alpha Medical Peter Lednický.

Výsledky laboratórnych testov sú z obdobia od 16. júna do 7. septembra, v rámci preventívnych prehliadok ich bezplatne absolvovali poistenci Dôvera zdravotná poisťovňa. "Fakt, že distribúcia ochorenia medzi obyvateľstvom bola zatiaľ na úrovni necelého jedného percenta, nahráva scenáru, že druhá vlna koronavírusu bude oveľa silnejšia," myslí si Lednický, pričom podotkol, že miera pozitívne testovaných bola vyššia u starších ľudí.

Testovanie na protilátky laboratórnou metódou je podľa neho vhodné realizovať od 14. dňa po prepuknutí ochorenia Covid-19. "Prebiehajú vedecké diskusie, po akú dobu protilátky v tele pretrvávajú. Všeobecný konsenzus je, že v tele pretrvávajú tri až štyri mesiace," skonštatoval Lednický, podľa ktorého výsledky testovania ukázali, že 41 percent z pozitívne testovaných pacientov malo asymptomatický priebeh ochorenia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?