Špecializovaný súd vyriekol rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

3.9.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Špecializovaný trestný súd v Pezinku vo štvrtok vyniesol rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby oslobodil. Tomáša Sz. uznal vinným, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody.

V ostatných pojednávacích dňoch sa v Pezinku prednášali záverečné reči prokurátora, splnomocnencov, obhajoby a samotných obžalovaných. Obžaloba a splnomocnenci sa vo svojich záverečných rečiach sústredili na vytvorenie siete nepriamych, avšak navzájom súvisiacich dôkazov. Za kľúčové dôkazy obhajoby považuje prokurátor svedectvá najmä Zoltána Andruskóa, Miroslava M. a Petra Tótha. Práve týchto svedkov a vykonávateľa vraždy sa snažili obhajcovia a obžalovaní v závere pojednávania spochybniť ako nedôveryhodných.

Ďalším výrazným dôkazom by mala byť podľa prokurátora a splnomocnencov aj komunikácia cez aplikáciu Threema. V nej si mali obžalovaní Marian K. a Alena Zs. písať v šifrách, ktoré majú naznačovať objednávku vraždy Kuciaka. Oni to odmietajú a obhajca Mariana K. Marek Para tvrdí, že ako šifru si môžeme zobrať akékoľvek slovo.

Dôkazom sú okrem rôznych vecných stôp aj fotky zo sledovania novinárov. Tie mali podľa prokurátora putovať od sledovacieho komanda Petra Tótha k Marianovi K., u ktorého našli i USB kľúč s fotkami aj Jána Kuciaka. Mali to byť tie isté fotky, ktoré Alena Zs. ukázala Zoltánovi Andruskóovi, a ten zase Miroslavovi M. a Tomášovi Sz. Obhajoba to rovnako odmieta a tvrdí, že Miroslav M. nevidel fotky zo sledovania novinárov.

Ďalším argumentom obžaloby je motív. Podľa prokurátora si mal Marian K. objednať vraždu Kuciaka ako pomstu za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. V záverečnej reči upozorňoval aj na Kuciakov článok o kauze Donovaly, po ktorého publikovaní Mariana K. obvinili. Obhajoba to opätovne spochybňuje s tým, že o Marianovi K. píšu novinári od 90. rokov a Kuciak nebol v tomto výnimočný. Splnomocnenec Kuciakovcov Daniel Lipšic v súvislosti s motívom spomenul aj prípad objednávky vrážd jeho samotného a prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Spoločný motív na tieto štyri vraždy mohol mať podľa neho na Slovensku iba Marian K.

Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári tohto roka. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní. Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Aká bola chronológia celého prípadu, ktorý otriasol Slovenskom? 

21. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta boli zavraždení 27-ročný novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová.
25. februára 2018 - Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice.
9. marca 2018 - Na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu. Zhromaždenia pokračovali v Bratislave aj iných mestách Slovenska.

15. marca 2018 - Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na protesty občanov skončil vo funkcii premiéra. Demisiu podala aj celá vláda.
22. marca 2018 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).
29. mája 2018 – Polícia v rodinnom dome Kuciaka a Kušnírovej vo Veľkej Mači vykonala rekonštrukciu činu.

27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Medzi ôsmimi zadržanými boli aj Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A., ktorí boli neskôr obvinení.
28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov - Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. Päť osôb po vypočutí prepustili.
- V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zs.
30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs. - išli do väzby.
1. októbra 2018 - Prokurátor oznámil, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70.000 eur. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs.
4. marca 2019 - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora vražda súvisela s prácou novinára. V tom čase už bol vo väzbe pre kauzu zmeniek (od júna 2018).
18. októbra 2019 - Zoltán A., obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohoda sa týka iba prípadu Kuciaka, Zoltán A. tiež čelí obvineniam z prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica a obvinený je aj z krátenia dane.
22. októbra 2019 – Prezident Policajného zboru Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím z dôvodu, že bola podaná obžaloba.
30. decembra 2019 - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku odsúdil Zoltána Andruskóa na trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, lebo Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

13. januára 2020 - Obžalovaný Miroslav M. sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Priznal sa aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.
3. februára 2020 - Senát ŠTS vylúčil prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú aj podnikateľa Petra Molnára.
25. marca 2020 – Súd určil na 6. apríla termín pojednávania s Miroslavom M. Pôvodne vytýčené marcové termíny boli zrušené z dôvodu šírenia nového koronavírusu. Nakoniec bol proces prerušený do 29. apríla.
30. apríla 2020 - Senát ŠTS zahrnul do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom K. a Alenou Zs.
17. júna 2020 – Vypovedať sa rozhodol obžalovaný Marián K. Na začiatku svojej výpovede uviedol: "Žiadnu vraždu som si neobjednal a nemám s tým vôbec nič spoločné."
29. júna 2020 – Na súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sa čítali SMS správy a prehrával telefonát medzi obžalovanou Alenou Zs. a odsúdeným Zoltánom Andruskóom. Z pojednávania bola vylúčená verejnosť.  
20. júla 2020 - Zoltán Andruskó vypovedal ako svedok, že ho pár dní pred zadržaním navštívil Dušan Kracina, a to v mene nitrianskeho podnikateľa Norberta B. Mal mu oznámiť, že v súvislosti s vraždou hľadajú v Maďarsku bieleho koňa.
31. júla 2020 - Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokračovalo na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prednesom záverečných rečí obhajoby a obžalovaných.
31. augusta 2020 - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal tri dni pred očakávaným vynesením rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, na Špecializovaný trestný súd v Pezinku nový návrh na dokazovanie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie