VIDEO: Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeňa požiadal o uvoľnenie z funkcie - Matovič mu ponúkol azyl...

18.8.2020

Zdroj: youtube

Páčil sa vám článok?

Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeňa, ktorý počas uplynulého víkendu podporil formou video príhovoru protestujúcich proti opätovnému zvoleniu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, podal žiadosť o uvoľnenie z funkcie. Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok to považuje za logický krok a premiér Matovič sa včera vyjadril v tom zmysle, že ak by u nás požiadal o politický azyl , tak by na Slovensku mohol zostať...

Vo videu Leščeňa uviedol, že od roku 2016 je veľvyslancom na Slovensku, a tak ako všetci Bielorusi, je aj on v šoku z mučenia a bitia obyvateľov jeho krajiny. Leščeňa bol od roku 2002 do roku 2006 asistentom prezidenta Bieloruskej republiky Alexandra Lukašenka pre zahranično-politické a zahranično-ekonomické záležitosti.

Pozrieť si ho môžete tu a dajú sa tam nastaviť aj slovenské titulky:

Vo svojom videu Leščeňa tiež konštatoval, že je jediným úradujúcim bieloruským diplomatom, ktorý pracoval aj na Ministerstve zahraničných veci ZSSR a Ministerstve zahraničných vecí Ruskej federácie.

Po prezidentských voľbách z 9. augusta sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti odmietajú oficiálne výsledky volieb, podľa ktorých znova jasne zvíťazil dlhoročný prezident Alexander Lukašenko. Polícia počas násilných zásahov voči protestujúcim zatkla vyše 6700 ľudí. Stovky osôb utrpeli zranenia a predstavitelia Bieloruska potvrdili dve úmrtia počas nepokojov.

Podporné zhromaždenia sa už konali aj v Bratislave - o jednom z nich sme písali napríklad tu:

Leščeňa, ktorý počas uplynulého víkendu podporil protestujúcich proti opätovnému zvoleniu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, podal žiadosť o uvoľnenie z funkcie. Sám to označil za logický krok, pretože za veľvyslanca ho vymenoval súčasný prezident a očakáva sa, že budem presadzovať ním definovanú politiku. Leščeňa je zamestnancom bieloruského ministerstva zahraničných vecí od roku 1994, robil tam na rôznych postoch a ako veľvyslanec pôsobil vo viacerých krajinách. V rokoch 2002 - 2006 bol poradcom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pre zahraničnopolitické a zahranično-ekonomické otázky. Veľvyslancom na Slovensku je od roku 2016.

Premiér SR Igor Matovič v pondelok (17. 8.) uviedol, že keby sa Leščeňa pre svoj postoj nemohol vrátiť do Bieloruska a požiadal by na Slovensku o politický azyl, za svoju odvahu by ho u nás ako v slobodnej a demokratickej krajine mal dostať.

​(ars)

Páčil sa vám článok?