Enviro: Projekt DANUrB+ má pomôcť rozvoju zabudnutých lokalít pri Dunaji

16.8.2020

Zdroj: I.J.

Páčil sa vám článok?

Zmapovať a pripraviť revitalizáciu turizmu v dunajskom regióne je cieľom projektu DANUrB+, ktorého aktivity sa začali realizovať počas leta. V priebehu 30 mesiacov sa zameria na výskum, plánovanie, vzdelávanie, podujatia a aktivity, venované oblasti cestovného ruchu a využitiu kultúrneho potenciálu v rozvoji pohraničných a okrajových regiónov pozdĺž Dunaja.

"Na výskume a plánovaní rozvoja cestovného ruchu sa zúčastní päť univerzít z podunajských krajín. Profesionálne organizácie cestovného ruchu budú spolupracovať so vzdelávacími inštitúciami pri zdieľaní poznatkov o ekonomike cestovného ruchu. Mimovládne organizácie budú riadiť aktivity zamerané na revitalizáciu kultúrneho dedičstva so zapojením miestnych aktérov s cieľom posilniť lokálne komunity a udržateľný turistický ruch. Edukačný program bude vzdelávať mladých ľudí o interkultúrnych hodnotách a o súvislostiach dedičstva spojeného s riekou Dunaj,“ priblížila aktivity Kristína Vandová zo Stredoeurópskej nadácie (CEF), ktorá je jedným z partnerov projektu.

DANUrB+ združuje v rámci kooperácie subjekty zo šiestich krajín, z Bulharska, Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Srbska. Podobne ako v projekte DANUrB, (2017 - 2019), na ktorý aktuálny program nadväzuje, je zastrešujúcou inštitúciou budapeštianska technická a ekonomická univerzita.

Jedinečnosť a príťažlivosť podunajských oblastí pre domáci a medzinárodný cestovný ruch chce DANUrB+ priblížiť aj prostredníctvom  podujatí, ako sú Dni Dunaja, rôznych publikácií vrátane Atlasu miest DANUrB+ a vytvorenia dokumentárneho filmu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?