Prezidentský palác je od sobotňajšieho večera nasvietený vo farbách Bieloruska

16.8.2020

Zdroj: FB Prezidentský palác

Páčil sa vám článok?

Prezidentský palác je sobotňajšieho (15. 8.) večera nasvietený na bielo-červeno. Ide o znak solidarity s občanmi Bieloruska, proti ktorým bola použitá sila, pretože sa verejne postavili na obranu slobody a demokracie. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Hlava štátu Zuzana Čaputová na začiatku týždňa vyhlásila, že je znepokojená aktuálnou situáciou v Bielorusku. Odsudzuje násilie použité proti bieloruským občanom, ktorí vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoj názor, pripomenul Strižinec. "Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova musia byť podľa prezidentky rešpektované a dodržiavané," uviedol.

Od vyhlásenia výsledkov nedeľných (9. 8.) volieb sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti nesúhlasia so zverejnenými výsledkami prezidentských volieb, podľa ktorých s veľkou prevahou zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

(TASR)

Páčil sa vám článok?